Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Otec odpojil syna od prístrojov, do väzenia nepôjde
Zdielať na
Krimi

Otec odpojil syna od prístrojov, do väzenia nepôjde

PREŠOV / Po dvoch mesiacoch pokračoval na prešovskom súde proces s Popradčanom Jozefom Andrejom, ktorý odpojil svojho syna od prístrojov. Otec to ale odmieta a stále tvrdí, že išlo o nešťastnú náhodu pri resuscitácii. Prešovský okresný súd ho uznal vinným. Neodsúdil ho však za vraždu, ale za usmrtenie. Za mreže ale odsúdený muž už nepôjde.

Súd v Prešove nakoniec vyriekol rozsudok v prípade Jozefa Andreja z Popradu, obžalovaného z vraždy syna. Po viac ako roku od Dominikovej smrti sa podľa jeho vlastných slov dočkal spravodlivosti. Súd Jozefa uznal vinným z toho, že 26. septembra 2015 odpojil syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný.

Súd zmenil právnu kvalifikáciu skutku, z ktorého bol Jozef Andrej obžalovaný, a to z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe na prečin usmrtenia z nedbanlivosti.

Prešovský okresný súd mu vymeral výšku trestu, 8 mesiacov a 22 dní. To je presne tá doba, ktorú strávil vo väzbe, keď ho zadržali už krátko po smrti syna. Podľa súdu nebolo preukázané, že by chcel Dominikovi ublížiť. Ba práve naopak. Keď ho opakovane odpájal od prístrojov, bolo to preto, že sa ho snažil périnavrátitť k životu.

Príkladný otec

V zdôvodnení súd vysvetlil, že Jozef A. sa previnil tým, že napriek poučeniu o tom, že syna nemá odpájať od dýchacích prístrojov, rady lekárov nepočúvol, čo viedlo k Dominikovej smrti. Do úvahy súd vzal dve výpovede Jozefa pred vyšetrovateľom tesne po spáchaní skutku, v ktorých sa k odpojeniu priznal. Výpoveď priamo na pojednávaní neskôr pozmenil. Podľa súdu ale nebol preukázaný úmysel vraždiť, o čom svedčí odpájanie a zapájanie prístroja pri snahe o resuscitáciu.

Vymeraný trest je pod dolnou hranicou sadzby, keďže v podobných prípadoch sa pohybuje od dvoch do päť rokov. Obžalovaný sa, ako potvrdili všetci svedkovia, o svojho syna príkladne dlhé roky staral a doteraz nebol nikdy súdený. Sudca priznal, že nebyť väzby a stíhania na slobode, trest by bol pravdepodobne podmienečný. O náhradu škody pre pozostalú manželku súd nerozhodol, keďže až do skončenia procesu nedošlo k vyčísleniu škôd.

Alkohol

"Svojho syna som 24 rokov miloval a aj preto som od rodiny neodišiel," to boli posledné slová, ktoré obžalovaný Jozef Andrej vyriekol pred sudcom. 

V pojednávacej miestnosti sa medzi poslednými k tomuto prípadu vyjadrili znalci, hovorili iba o dvoch veciach o škrabancoch na tvári Jozefovho syna Dominika a o alkohole, ktorý mal obžalovaný ešte predtým ako jeho syn zomrel, vypiť.

"Mal také nízke hladiny alkoholu, že to neovplyvnilo jeho konanie a rozhodovanie. Alkohol mohol ovplyvniť jemnú motoriku ale nie samotné konanie a rozhodovanie," uviedol na súde obhajca Jozefa Andreja Daniel Lipšic.

Hrozilo mu 10 rokov

Prokurátor chcel ešte dokazovanie doplniť, sudca to ale zamietol. Na rad prišli záverečné reči, najdlhšie rečnil Jozefov obhajca Daniel Lipšic. Jozef povedal iba pár viet, zaznelo aj to, že boh ho už odsúdil a je psychický vyrovnaný a pripravený aj na verdikt

"Navrhujeme súdu aby obžalovaného uznal za vinného a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní od 8 až 10 rokov a zaradil ho do ústavu s minimálnym stupňom stráženia," požadoval ešte v pondelok na súde prokurátor.

Jozefa čaká ďalší súd. Toto čo sa udialo s jeho synom Dominikom, podľa jeho slov tak rozvrátilo vzťahy v rodine, že podal žiadosť o rozvod.

Odvolanie

Podľa obhajcu Daniela Lipšica však ešte zvážia odvolanie, keďže je podľa neho sporné, ako k odpojeniu Dominika prišlo a či vôbec k nedbanlivosti došlo, keďže podľa neho údaje z pľúcnej ventilácie hovoria, že Dominik v daný deň zomieral. "Som ale rád, že súd povedal, že tam nikdy priamy alebo nepriamy úmysel Dominika usmrtiť nebol. Pre mňa bolo hneď od začiatku nejasné, z akých dôvodov obžaloba tú vec vidí ako vraždu, pretože to vražda nikdy nebola," povedal Lipšic.

Podľa zástupcu prokuratúry Mareka Švagerka znie rozsudok zaujímavo a je uprostred názoru prokuratúry a obhajoby. "Počkáme si na písomné vyhotovenie rozhodnutia, zvážime ďalší postup a prípadné odvolanie," uviedol Švagerko. Obe strany majú na podanie odvolania zákonnú lehotu 15 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy