Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci porušili zákony. Študovali zdravotný stav bez súhlasu
Zdielať na

Poslanci porušili zákony. Študovali zdravotný stav bez súhlasu

STUPAVA / Peter Valovič zo Stupavy sa s mestom súdi už 11 rokov. Žiada náhradu škody za úraz, ktorý utrpel po páde na neupravenom chodníku. V tomto toku sa pokúsil s mestom mimosúdne dohodnúť. Aby sa vedeli rozhodnúť, mestskí poslanci študovali jeho zdravotný stav v lekárskych dokumentoch,bez jeho súhlasu.

Peter Valovič je invalid. Ako 5-ročný podstúpil závažné operácie pre veľmi ťažké postihnutie na ľavej nohe. Pred 11 rokmi viezol dcéru do školy. V zime na neupravenom chodníku pred školou, pri vystupovaní z auta, sa šmykol. Vyvrtol si koleno a odvtedy sa na súde v Malackách 11 rokov súdi s mestom Stupava o náhradu za bolesť. Za úraz viní práve mesto.

"Keď si človek musí pred domom odrhnúť sneh, tak si myslím, že zákon platí aj pre mestá a obce," povedal Valovič.  

Nekonečný súdny proces mohol ukončiť nedávny pokus o mimosúdnu dohodu. Aby poslanci vedeli, prečo a či vôbec majú invalidovi odklepnúť dvanásťtisícovu sumu, všetci si dôkladne naštudovali jeho ortopedický znalecký posudok. Lekársky posudok bez jeho súhlasu, bez súhlasu lekára špecialistu dostali v elektronickej podobe do e-mailu.   

"Mesto Stupava, ako účastník súdneho konania s pánom Valovičom má tento znalecký posudok k dispozícii priamo zo súdneho spisu," povedal prednosta mestského úradu Tomáš Muroň.

Porušenie súkromia

Valovič konanie poslancov a zamestnancov mestského úradu označil za zásah do základných práv na ochranu jeho osobných údajov a obrátil sa na kontrolný úrad. Ten po dôkladnom preskúmaní zistil, že poslanci porušili hneď niekoľko paragrafov zákona o ochrane osobných údajov. "Z pohľadu porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k pánovi Valovičovi možno povedať, že došlo k závažnému porušeniu jeho súkromia," povedala Lucia Bezáková z Úradu na ochranu osobných údajov.  

To, že poslanci študovali poškodeného röntgenové snímky, lekárske nálezy, oboznamovali sa s tým, ako vyzerá jeho ľavá poškodená noha ,vidí forénzny špecialista, lekár a právnik ako dôvodné, keďže išlo o poslancov. "Ak boli náležite poučení, nevidím v tom problém," povedal súdny lekár a právnik Peter Kováč.

Ospravedlnenie

Podľa renomovaného právnika, advokáta a niekdajšieho primátora Prešova Pavla Hagyariho, poslanci konali jednoznačne nezákonne. "Poslanci, aj keď sú viazaní mlčanlivosťou, nie sú oprávnené osoby v zmysle zákona o ochrane osobných údajov oboznamovať sa so stavom a anamnézou občana," uviedol advokát Hagyari.

Valovič chce od mesta ospravedlnenie. Cez súdnu žalobu sa bude domáhať finančného odškodnenia. "Údaje zo zdravotnej dokumentácie môže lekár poskytnúť tretej strane po zbavení mlčanlivosti. Znalec vydáva posudok pre súdy a prokuratúru, neznamená to, že s údajmi môže byť oboznámení ktokoľvek z protistrany," dodáva prezidentka všeobecných lekárov Monika Palušková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy