Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kaliňák chce pri Stupave vybudovať protiteroristické stredisko
Zdielať na

Kaliňák chce pri Stupave vybudovať protiteroristické stredisko

BRATISLAVA/STUPAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák je za vybudovanie nového výcvikového zásahového protiteroristického strediska pri Stupave. To by malo pomôcť obyvateľom bratislavských Rusoviec, ktorí sa sťažujú na hluk a nebezpečenstvo strelnice neďaleko Rusoviec.

V utorok sa situáciou Rusovčanov zaoberal parlamentný brannobezpečnostný výbor na návrh poslanca národnej rady Ľubomíra Galka (SaS). "Nová strelnica však nebude vybudovaná skôr ako za 24 mesiacov, pretože je tam problém s vyvlastňovaním,“ povedal po rokovaní Kaliňák novinárom.

Ministerstvo vnútra už získalo tretinu pozemkov vo vytipovanej lokalite. Vybudovanie strelnice však nebude podľa Kaliňáka lacným riešením. Pôjde o milióny eur.

Kým sa strelnica z Rusoviec presťahuje, obyvateľom majú pomôcť protihlukové valy. Tie by mali byť podľa ministra vytvorené z hliny, ktorá bola vyťažená pri výstavbe Starého mosta v Bratislave. Proti vybudovaniu protihlukových stien sa však postavilo jedno občianske združenie.

"Preveríme prekážku a pokúsime sa ju odstrániť. Ak sa to podarí, v priebehu niekoľkých mesiacov by mohli vzniknúť provizórne protihlukové valy,“ konštatoval Kaliňák. Za vytvorenie protihlukových bariér v Rusovciach je aj Galko.

Nová strelnica sa má nachádzať v okolí Stupavy:

maps.google.sk

Na rusovskej strelnici, ktorá existuje od 80. rokov minulého storočia, cvičí najelitnejší policajný útvar – Útvar osobitného určenia. "Títo ľudia musia byť perfektne vycvičení. Policajný útvar musí byť natoľko pripravený, aby vedel garantovať bezpečnosť ostatných obyvateľov. Pre nás je nepríjemné, že spôsobujeme akékoľvek nepohodlie pre obyvateľov, napriek meraniam, ktoré ukázali, že je to nižšie ako povolené limity,“ povedal minister.

Rusovčania neveria

Na rokovaní výboru sa zúčastnili aj dotknutí obyvatelia Rusoviec. Tí však neveria, že v dohľadnom čase sa nájde pre nich riešenie. Podľa nich je dlhodobá každodenná streľba neznesiteľná. Zároveň upozornili, že polícia na strelnici strieľala až do večerných hodín.

Pozrite si priloženú reportáž:

Po sťažnostiach cvičia policajti len predpoludním. Obyvatelia chcú, aby strelnica bola aspoň odhlučnená, ale za najlepšie riešenie považujú odchod policajtov zo strelnice.

Rusovčania v roku 2012 odovzdali na ministerstvo vnútra petíciu za zrušenie výcvikového centra Policajného zboru Slovenskej republiky, pod ktorú sa vtedy podpísalo približne 170 obyvateľov mestskej časti.

Upozorňovali v nej, že vedľa strelnice vedie cyklotrasa smerujúca do Rakúska, v okolí sú takisto polia, škola, škôlka, aj družstvo. Podľa obyvateľov už vletela guľka zo strelnice aj do jedného z obytných domov. Kaliňák si myslí, že mohlo ísť o odrazený projektil. Protihlukové valy by podľa neho mohli takéto riziko znížiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy