Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Litva zverejnila návod, ako prežiť vojnu
Zdielať na

Litva zverejnila návod, ako prežiť vojnu

VILNIUS / V prípade okupácie sa organizujte cez internet a podnikajte kybernetické útoky na nepriateľa! To je jedna z rád z čerstvo vydaného manuálu litovského ministerstva obrany. Tento manuál Litovčanom radí, ako sa správať v prípade vojny, okupácie, či živelnej pohromy.

Návod, ako sa majú obyvatelia Litvy zachovať v prípade vojny, predstavil minister obrany bývalej sovietskej pobaltskej republiky. Informovala o tom poľská tlačová agentúra (PAP). Tá pripomína, že v súvislosti s pôsobením Ruska na Ukrajine litovský parlament nedávno novelizoval zákona týkajúce sa obrany krajiny.

"Táto publikácia je dôležitá kvôli vojenskej situácii na Ukrajine, ale taktiež kvôli prípadnej hybridnej vojne alebo kvôli iným výnimočným situáciám," povedal minister obrany Juozas Olekas. 

Hybridná vojna

O takzvanej hybridnej vojne, ktorá je podľa vojenských expertov kombináciou klasických vojnových prostriedkov a nekonvenčných postupov, sa hovorí v súvislosti s ruskou anexiou ukrajinského Krymu a s pôsobením Moskvy na východe Ukrajiny.

Tam údajne bojujú aj ruskí vojaci (podľa Moskvy dobrovoľníci v rámci svojej dovolenky), pôsobia tam ruské spravodajské služby a konflikt je predmetom rozsiahlej propagandistickej kampane.

Pokyny pred ohrozením

Vo viac než stostranovej brožúre sa Litovci majú dozvedieť, ako sa k nim dostanú informácie o ohrození, ako ich poslať ďalej, kam sa evakuovať a čo si vziať so sebou, alebo ako sa zapojiť do hnutia odporu.

V elektronickej podobe bude príručka k dispozícii na internetových stránkach litovského rezortu obrany. V tlačenej podobe si ju môžu záujemcovia preštudovať v knižniciach, v školách alebo na úradoch.

Litovský parlament v októbri upresnil zákon o nasadení armády v dobe mieru. V litovskej armáde vzniká jednotka rýchlej reakcie a krajina chce podľa PAP tento rok vydať na obranu o tretinu vyššiu čiastku ako v roku 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy