Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cenové pohyby ropy: Budeme tankovať drahšie?
Zdielať na

Cenové pohyby ropy: Budeme tankovať drahšie?

BRATISLAVA / Hra nervov na trhu s ropou pozná čiastkového víťaza. Sú nimi Spojené štáty, ktoré odolali tlaku krajín vyvážajúcich ropu, združených pod skratkou OPEC. Tie sa minulý týždeň dohodli na zmrazení dennej ťažby, čo vyhnalo cenu čierneho zlata nad 50 dolárov za barel. A zrodili sa hneď obavy zo zdražovania pohonných látok. Odkedy a o koľko to bude?

Krajiny vyvážajúce ropu sa po dlhom čase konečne na niečom dohodli. Napriek tomu, že ešte nie je nič podpísané - má sa tak stať koncom novembra – ide o významný krok.

“Saudská Arábia pravdepodobne rezignovala na cenovú vojnu s USA,“ hovorí Martin Moravčík, komoditný analytik komoditný analytik TRIM BROKER

“Potrebujeme urýchliť proces nastolenia rovnováhy na trhu, nielen v rámci OPECu, ale aj s nečlenskými krajinami,“ hovorí Mohammed bin Saleh al-Sada, katarský minister pre energetiku.

Američania sa tak udržali medzi najväčšími producentmi ropy a jej cena tak môže pozvoľna rásť, čo by sme mohli pocítiť aj u nás doma.

Cenová vojna medzi hlavnými producentmi ropy sa síce môže, no aj nemusí prejaviť na cene pohonných látok. Naši vodiči sa tak nateraz prudkého zdraženia nemusia obávať. V hre je totiž viacero faktorov.

“V prípade, že je dosť benzínu a nafty na trhu, bez ohľadu na to, čo urobí OPEC to s cenou veľmi nezakýva,“ hovorí Tomáš Novotný, palivový analytik.

 Ako zareagujú predajcovia paliva

Producenti ropy už dnes ťažia na hranici svojich možností a na trhu stále panuje prebytok suroviny. Otázne je, ako zareagujú predajcovia palív, ktorí zvyknú využiť na mierne zdraženie každú informáciu.

"Napriek tomu, že tam nie je žiadny reálny dôvod na zvýšenie ceny,“ hovorí Tomáš Daňhel, finančný analytik SAXO BANK.

Zdá sa, že ropa aspoň na chvíľu dokázala zjednotiť názorových rivalov. Veľké oči však nemôžu mať. Krajiny vyvážajúce túto surovinu by tak jej cenu najradšej videli niekde na úrovni 50 až 53 dolárov za barel.

Ak by totiž stúpla na vyššiu úroveň, prilákala by ďalších záujemcov o ťažbu a OPEC by mohol prísť o podiel na trhu.

“Ani OPEC, ani Saudská Arábia určite nechcú, aby cena ropy naďalej rástla,“ hovorí Tomáš Daňhel.

Spokojní tak budú všetci a naše peňaženky sa nemusia chystať na veľký prievan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy