Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Richard Sulík: Procházka nemá moralnú kvalifikáciu na post sudcu
Zdielať na

Richard Sulík: Procházka nemá moralnú kvalifikáciu na post sudcu

BRATISLAVA / Radoslav Procházka nemá morálnu kvalifikáciu, aby robil sudcu, vyhlásil na tlačovej besede predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Reagoval tak na rozhodnutie vlády, ktorá podporila nomináciu Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu.

Sulík sa preto rozhodol napísať list členom poradného výboru v Luxemburgu, ktorí budú rozhodovať o Procházkovej nominácii. Vysvetlil, že nespochybňuje odbornú a jazykovú vybavenosť Procházku, ale spochybňuje jeho morálne kvality, nezávislosť, a upozorňuje na to, že nikdy nesúdil.

Sulík zdôraznil, že Procházka nie je človek, ktorý by mal zastupovať Slovensko v takejto funkcii. Verí, že ľudia, ktorí o ňom budú rozhodovať v Luxemburgu, sú slušní a nie je možné takúto pozíciu pre neho vylobovať.

Morálny kredit

Šéf liberálov ďalej uviedol, že členov poradného výboru chce informovať o tom ako Procházka opakovane klamal, dával verejné prísľuby a potom slovo nedodržal, a aj o tom, aké mal problémy s financovaním svojich kampaní. "Chápem, že ho treba niekam upratať, ale nie na pozíciu sudcu,“ vyhlásil Sulík.

Kandidatúru Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ schválila vláda v stredu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ju predkladá generálnemu tajomníkovi Rady Európskej únie. Lajčák predpokladá, že Procházku vypočujú do konca roka. Jeho nomináciu sprevádzajú kritické hlasy. Nespochybňujú odbornú pripravenosť bývalého lídra strany Sieť, ale jeho morálny kredit.

Posledná krajina

Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú od septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy