Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Michalovčania sa spamätávajú z ničivej búrky. Pozrite sa, čo voda spôsobila
Zdielať na

Michalovčania sa spamätávajú z ničivej búrky. Pozrite sa, čo voda spôsobila

MICHALOVCE / Silná búrka, ktorá sa v noci z utorka na stredu prehnala Michalovcami a jej okolím, po sebe zanechala spúšť. Hlavu v smútku majú najmä poľnohospodári, ktorých celoročná práca vyšla navnivoč.

Polia Východoslovenskej nížiny sú poškodené a rozmočené, kombajny stoja odstavené na družstvách a nemajú čo mlátiť. Úroda bola zlikvidovaná v priebehu niekoľkých minút.

Krupobitie zničilo najmä sóju, repku olejnú, kukuricu aj pšenicu. Všetky plodiny sú vymlátené na zemi a ich ďalší zber už nie je možný. Poľnohospodári vyčísľujú škody iba postupne, ale takmer zo všetkých strán prichádzajú iba katastrofické hodnoty blížiace sa k hranici 100 percent.

Úrodu nepoistili

"Krúpy mali veľkosť takmer slepačieho vajca. Škody sa budú pohybovať na úrovni približne 7000 hektárov poľnohospodárskej pôdy," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Mgr. Jana Holéciová. A dodáva: "Poisťovňa zatiaľ odhaduje, že predpokladaná výška škôd je okolo 3,5 milióna eur."

Väčšina pestovateľov priznáva, že kvôli tejto smršti začínajú bojovať o prežitie. Svoju úrodu totiž nemali poistenú a tak musia znášať vzniknutú stratu na vlastné náklady.

Zaplavené pivnice

Silná búrka sa prehnala týmto okresom v noci z utorka na stredu nebadane. Na ľudí padali krúpy, ohrozené bolo aj veľké obchodné centrum. Voda vyrazila jedno z kanalizačných potrubí, dovnútra sa dostávala voda a tak centrum museli evakuovať.

Úrodu v obci Jastrabie zničila búrka za pár minút. Záhradky boli spustošené na nepoznanie. "Museli sme sprejazdniť vozovky v meste Michalovce, takisto sme odčerpali vodu z pivníc. V okrese Sobrance pri búrke strhlo niekoľko striech z domov," upresnil veliteľ družstva Hasičského a záchranného zboru Michalovce Martin Varmeďa.

Najčítanejšie správy