Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Použitie násilia pri odoberaní detí končí, súd zohľadní aj vôľu dieťaťa
Zdielať na

Použitie násilia pri odoberaní detí končí, súd zohľadní aj vôľu dieťaťa

BRATISLAVA / Odoberanie detí na základe súdneho rozhodnutia z domáceho prostredia či zo školy má nové pravidlá. Od piatka 1. júla vstupuje do platnosti vyhláška, ktorá výkon odobratia upravuje. Stalo sa tak po medializovaných prípadoch, keď deti za asistencie súdu, polície a sociálnych pracovníkov odobrali násilím, proti ich vlastnej vôli.

Kompetentní upravili zákon a pridali vyhlášku. V nej sa presne popisuje, ako má súd postupovať, aby deti neboli odoberané násilím.

"Po novom bude súd povinný zisťovať názor dieťaťa, pričom vyjadrenie názoru nie je podmienené vekovou hranicou, ani rozumovou schopnosťou, len schopnosťou vyjadriť sa," upresnil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Informovanosť dieťaťa

Súd má tiež povinnosť informovať dieťa o tom, čo sa deje, prečo sa to deje. Dieťa pritom musí pochopiť význam.

"Tiež je povinnosťou súdu informovať 24 hodín vopred, ak výkon prebehne v škole riaditeľa školy a dohodnúť si pravidlá, miesto aj čas," dodáva Bubla.

"Po novom tiež súd zabezpečí záznam z odoberania a to takej kvality, kde bude zjavné správanie povinného, oprávneného, aj názor maloletého," dopĺňa hovorca.

Záujem dieťaťa

Ak ale zasahuje štát, tak len z dôvodu, že rodičia sa nevedia dohodnúť.

"Tá vyhláška je brilantne napísaná. A ja pevne dúfam, že úradníci budú konať v záujme dieťaťa. Ale k výkonu dochádza na príkaz jedného z rodičov. Oni si povedia, nech rozhodne súd, lebo my sa nevieme rozhodnúť, a pritom kde je dobro dieťaťa? Ono má byť vystavené kamere súdneho úradníka, toto chceme?," pýta sa riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Mediácia

Súd po novom môže tiež rodičom a dieťaťu nariadiť mediáciu a to považuje riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže za navjäčší prínos.

"My sme vždy za mediáciu, aby sme sa vyhli výkonu. Treba si položiť otázku, čo je pre dieťa najlepšie," uzatvára Cisárová.

Odoberanie detí po novom: Budú sa pýtať na názor dieťaťa, pozrite si reportáž:

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre deti a maloletých divákov.

Najčítanejšie správy