Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Opozícia je mimoriadne agresívna, vyhlásil minister vnútra Kaliňák
Zdielať na

Opozícia je mimoriadne agresívna, vyhlásil minister vnútra Kaliňák

BRATISLAVA / Akýkoľvek dôkaz o tom, že všetky veci, z ktorých ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) opozícia obvinila, sú legálne, je pre opozíciu nedostatočný. Pre médiá to dnes uviedol Kaliňák. Podľa neho ide o dlhotrvajúci útok a pomstu od ľudí, ktorí majú "vážne obavy, pretože v minulosti boli aj usvedčení z toho, že s daňami robili nie veľmi prijateľné veci".

Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že jedinou agendou lídra OĽaNO Igora Matoviča je útok na neho a na vládu. "Snaha o destabilizáciu je pre nich najpodstatnejšia," myslí si šéf rezortu vnútra.

Na otázku, prečo na mimoriadnej schôdzi ku kauze Bašternák nespomenul, že kúpil od neho akcie, Kaliňák odpovedal, že "taká otázka nezaznela". Myslí si, že na všetky otázky, na ktoré odpovedal, odpovedal "správne a pravdivo a dodnes tieto moje slová nikto nevyvrátil".

Kaliňák tvrdí, že opozícii nejde o to, aké sú skutočnosti a aká je pravda, ale ide im o to, aby mohli robiť všetky svoje aktivity, ktoré majú ako cieľ. Podľa Kaliňáka je úplne jedno, čo povedia a urobia, aktivity opozície by pokračovali, aj keby sa k tomu priznal.

Nadmerné odpočty DPH

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur.

Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti.

Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

V pondelok Kaliňák priznal, že od Ladislava Bašternáka kúpil akcie vo firme B.A. Haus:

Zatknutý asistent

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Platby od B.A. Haus

Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku. Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák podľa Denníka N dostal spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok.

Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy