Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bugár: Z dokumentov nevyplýva, že by mal Kaliňák blízko k Bašternákovi
Zdielať na

Bugár: Z dokumentov nevyplýva, že by mal Kaliňák blízko k Bašternákovi

BRATISLAVA / Z dokumentov, ktoré zverejnila opozícia a ktoré predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi ukázal minister vnútra Robert Kaliňák, podľa Bugára vôbec nevyplýva, že by mal Kaliňák blízky vzťah s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, známym z kauzy nadmerných odpočtov DPH.

Kaliňák by podľa predsedu Mosta-Híd mal zverejniť materiály, ktoré ukázal Bugárovi, samotný Bugár si myslí, že tak Kaliňák urobí dnes.

Počiatek ho nezaujíma

Pokiaľ ide o prepojenie exministra financií a dopravy Jána Počiatka na Bašternáka, to Bugár nerieši, keďže Počiatek nie je členom vlády. Bugár to novinárom povedal pri príchode na Koaličnú radu, ktorá sa koná na úrade vlády.

V prípade otázky zvyšovania koncesionárskych poplatkov pre verejnoprávnu RTVS podľa predsedu Mosta-Híd platí, že strany sa musia dohodnúť. „Možno to bude sedem eur, možno, že menej, tam sa musíme dohodnúť. Ale musí byť vidieť, ako s tými peniazmi bude RTVS nakladať, aby to ľudia, ktorí platia, cítili,“ povedal Bugár.

Štvorkoalícia diskutuje o zvyšovaní koncesií, ktoré navrhol minister kultúry Marek Maďarič. Koncesie chce zvýšiť z terajších štyroch na sedem eur. Proti tomu sa postavila SNS.

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatrabanke. Stalo sa to potom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke www.dennikn.sk. Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku, pri ktorej zaistili viac vecí, ktoré mu patria.

Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák. V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom.

Kaliňák sa dištancuje

Kaliňák mal podľa Denníka N dostať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák .

“Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane,” reagoval Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

Koaličnú radu mapovala redaktorka Mária Ölvedyová:

Najčítanejšie správy