Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Suchánek sa vzdal ocenenia Biela vrana
Zdielať na

Suchánek sa vzdal ocenenia Biela vrana

BRATISLAVA / Poslanec Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) sa vzdal ocenenia Biela vrana. Ide o cenu, ktorú udeľujú organizácie Aliancia Fair-play a VIA IURIS ľudom za ich odvážne činy.

Ako povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Suchánek, ocenenia sa vzdáva s poďakovaním. "Som, a bol som na ocenenie hrdý. Osoby, ktoré sú v Rade Bielej vrany, si veľmi vážim a naďalej si ich vážiť budem,“ povedal s tým, že len nasleduje ich rozhodnutie. Členovia Rady Bielej vrany totiž odstúpili zo svojich funkcií. Ľuďom, ktorí za ocenením stoja, drží do budúcna palce.

Ocenenie mu nechali

Alan Suchánek ocenenie Biela vrana dostal za upozornenie na postup vo verejnom obstarávaní v prípade CT prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2014. Ako však rada zistila, výberová komisia v nemocnici, ktorej členom v roku 2012 bol aj Suchánek, nezabezpečila, aby súťaž na CT prístroj vyhrala tá najlepšia ponuka.

Preto zvažovali, že mu ocenenie odoberú. To sa nakoniec nestalo, no členovia rady sa rozhodli, že abdikujú, pretože to považujú za svoje pochybenie. Z rady odstúpili členovia Zuzana Wienk, Michal Šagát, Milan Šimečka, Monika Smolková, Egon Gál a Michal Kaščák. Rada prijala stanovisko k prípadu Alana Suchánka jednomyseľne, vynechali však Emíliu Vášáryovú, a to vzhľadom na jej vážny zdravotný stav.

Nemohol som nič urobiť

Ako ďalej Suchánek informoval, v roku 2012, a teda v čase tendra, nemal všetky potrebné informácie, preto ho nevedel a ani nemohol ovplyvniť. "Keď som sa dozvedel, že parameter bol chybne zadaný, v tej dobe som s tým už nič nemohol urobiť,“ vysvetlil. Nedokáže však zhodnotiť, či bol v tom čase vinný, no to, že sa stala chyba a že bol jej súčasťou, priznal.

"Preto sa ocenenia vzdávam,“ dodal s tým, že všetko, čo vedel, povedal. "Rada Bielej vrany mala všetky moje informácie a na základe toho sa rozhodla. Neurobil som to so zlým vedomím a svedomím, konal som v záujme nemocnice a pacientov,“ doplnil Alan Suchánek.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Najčítanejšie správy