Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Premiér sa má lepšie, verejnosť viac vedieť nepotrebuje, tvrdia ministri
Zdielať na

Premiér sa má lepšie, verejnosť viac vedieť nepotrebuje, tvrdia ministri

BRATISLAVA / Premiér sa má každý deň lepšie a lepšie, nabehol na cestu rekonvalescencie. Pre médiá to dnes povedal podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini. Spolu s ostatnými ministrami sa zhoduje, že verejnosť má o zdravotnom stave predsedu vlády Roberta Fica dostatočné informácie.

Fica, ktorý sa v piatok 22. apríla podrobil operácii, zastupujú vicepremiér pre investície Peter Pellegrini, podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, ale aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Myslím si, že do niekoľkých týždňov by sa premiér mohol vrátiť do práce,“ dodal Pellegrini. Ako priblížil, kto a ako Fica zastúpi, sa dohadujú operatívne na týždennej báze.

"Dnes viedol vládu pán podpredseda Robert Kaliňák, ja sa zase zúčastňujem na nejakých stretnutiach. Všetko ide hladko, tak ako má a tak, ako nás o to požiadal pán premiér,“ spresnil Pellegrini.

Zvýšený záujem

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker je spokojný s informáciami, ktoré o zdravotnom stave premiéra má. Pripustil však, že keďže ide o premiéra, verejnosť má zvýšený záujem o informácie o Ficovom zdravotnom stave.

"Pán premiér je síce aj premiér a vzbudzuje záujem, a tomu úplne rozumiem, ale je aj fyzická osoba a otázka zdravia je jeho osobnou vecou. Ak si to takto zvolil, tak to plne rešpektujem,“ dodal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že sa snažia poskytnúť takú mieru informácií, aby to bolo v súlade s tým, čo si želá premiér, ale aj aby bol záujem verejnosti dostatočne uspokojený.

Drucker tiež informoval, že rovnako ako je v kontakte s lekármi premiéra, tak je aj v kontakte s lekármi predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý dnes podstupuje operáciu žalúdka.

S vývojom zdravotného stavu premiéra je spokojný aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorému informácie poskytol podpredseda vlády Robert Kaliňák. Lajčák tiež pripustil, že pokiaľ ide o prípravu predsedníctva v Rade EÚ, ktoré Slovensko prevezme od júla, musia počítať s tým, že premiér bude ešte chvíľu neprítomný.

Dodal však, že premiéra na predsedníctvo pripravujú tak kvalitne, aby samotný výkon predsedníctva nebol pre neho stresujúci. "Musíme prehodnotiť niektoré veci, mali sme pripravenú návštevu do Bruselu, tú budeme musieť odložiť. Pri niektorých aktivitách ho zastúpim ja. Nič dramatické alebo tragické sa nedeje, všetko zvládame v rámci rozdelenia kompetencií alebo posunutia termínov,“ objasnil ďalej Lajčák.

Etická otázka

Takisto si myslí, že otázka informovania o zdravotnom stave premiéra je aj otázka osobná, respektíve etická. "Beriem to tak, že to bola jeho prosba a myslím si, že by sme to v takejto situácii mali rešpektovať,“ dodal.

Šéfovi kabinetu v piatok 22. apríla urobili kardiochirurgický zákrok v NÚSCH v Bratislave. Zákrok urobil prednosta kliniky Michal Hulman, ktorý zdôraznil, že prebehol štandardne. Premiérovi lekári robili podľa neoficiálnych informácií bypass, pri ktorom sa pomocou spojky obídu zúžené cievy.

U premiéra išlo o odstránenie zúženia ciev na troch miestach, teda trojnásobný bypass, tvrdí denník. Pri zavedení bypassov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka.

Informovanie o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica bolo veľmi strohé. Pozrite si záznam z brífingu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy