Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šéfovi parlamentu Dankovi operovali v onkologickom ústave žalúdok
Zdielať na

Šéfovi parlamentu Dankovi operovali v onkologickom ústave žalúdok

BRATISLAVA / Predsedu NR SR Andreja Danka v nedeľu večer hospitalizovali v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Dôvodom bola plánovaná operácia žalúdka. Tú podstúpil pondelok predpoludním. Potvrdila to hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Dôvodom hospitalizácie je podozrivý ložiskový nález v žalúdku. Tím zdravotníkov začal operáciu predsedu parlamentu v pondelok predpoludním.

Podľa riaditeľa Národného onkologického ústavu Jozefa Dolinského operácia prebehla štandardným spôsobom. "Operácia prebehla bez komplikácií. Už je prebratý a komunikuje s ošetrujúcim lekárom," uviedol Dolinský. 

Operácia trvala dve hodiny a štyridsať minút, participovali na nej štyria chirurgovia. Vedúcim tímu bol prednosta Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ Juraj Pechan a hlavným operatérom chirurg Daniel Pinďák.

Dva týždne v nemocnici

Danko strávi v nemocnici desať až štrnásť dní. Histologické výsledky budú k dispozícii za sedem až desať dní.

"Išlo o ložiskový proces vo výtokovej časti žalúdka. Časť žalúdka išla preč, nahradili sme ho tenkým črevom. Pacient už je na ARO," uviedol operatér Daniel Pinďák. 

Podľa riaditeľa NOÚ prítomnosť druhého najvyššieho činiteľa nijak neovplyvnila chod nemocnice pre ostatných pacientov. Podľa slov Jozefa Dolinského Dankovi veľmi záležalo na tom, aby išlo všetko podľa plánu a jeho prítomnosť nič nenarušila.

Andrej Danko leží na štandardnej izbe, boli použité štandardné nástroje, lieky aj pomôcky. Nedošlo k redukcii operačného programu.

Keďže je Andrej Danko druhý najvyšší štátny činiteľ, v nemocnici ho stráži ochranka. "Jeho prítomnosť je viazaná na prítomnosť ochranky. V štandardnej izbe, kde bývajú dvaja pacienti, je sám," dodal šéf NOÚ Jozef Dolinský.

Pozrite si vyjadrenie predstaviteľov Národného onkologického ústavu:

Zastúpi ho Bugár

Predseda parlamentu Andrej Danko informoval o zdravotných problémoch minulý týždeň. Absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána.

"Zastupovanie v prípade jeho neprítomnosti je už dohodnuté. Parlament ako aj schôdzu bude viesť Bugár,“ priblížila Čižmáriková.

V nemocnici aj Fico

V nemocnici zostáva aj premiér Robert Fico, ktorého v piatok ráno operovali. Podľa hovorkyne nemocnice je na tom dobre.

"Pán premiér Robert Fico je po kardiochirurgickom výkone stabilizovaný. Pooperačný vývoj je dobrý, má sa dobre. Áno, je ešte na ARE," uviedla uviedla to pre televíziu JOJ hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová.

Bližšie informácie o operácii na žiadosť rodiny nemocnica neposkytuje. Ako tiež hovorkyňa uviedla, zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, kedy predsedu vlády z nemocnice prepustia.

Pozrite si záznam brífingu predstaviteľov nemocnice a ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorý bol veľmi krátky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy