Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Jesienka, narcis či strehúň. Toto sú jedovaté rastliny a živočíchy Slovenka
Zdielať na

Jesienka, narcis či strehúň. Toto sú jedovaté rastliny a živočíchy Slovenka

BRATISLAVA / Počas prechádzky v prírode, najmä s dieťaťom si treba dať veľký pozor. Deti sú zvedavé, radi všetko chytajú a ochutnávajú, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Toxikologička Silvia Plačková upozorňuje napríklad na medvedí cesnak, ktorý je veľmi zdravý a momentálne ho ľudia vo veľkom zbierajú. Treba si však dať veľký pozor, lebo listy medvedieho cesnaku si môžete veľmi ľahko zmýliť s listami konvalinky a jesienky obyčajnej.  

Jesienka:

TV JOJ

"Všetky tri druhy rastú naraz a momentálne sa nedajú rozlíšiť podľa kvetov. Konvalinky aj medvedí cesnak kvitnú v máji a jesienka až na jeseň," vysvetľuje Silvia Plačková.

Konvalinka a Jesienka

Konvalinka vám môže spôsobiť bolesti brucha hnačky, zvracanie a vo veľkom množstve aj poruchy srdcového rytmu. Jesienka je však ešte nebezpečnejšia. Jed kolchycín, ktorý obsahuje, vás môže zabiť. Aj na Slovensku sme už mali aj smrteľné prípady.

Snežienka:

TV JOJ


Ako je to s ďalšími peknými jarnými kvetmi? Čo sa stane, ak dieťa ochutná snežienky, tulipány alebo narcisy?

To závisí od toho, koľko toho skonzumuje a aké časti ochutnáva. Ak zje väčšie množstvo kvetov a cibuliek, môže mať bolesti brucha, hnačky, kŕče a môže zvracať.

Narcis:

TV JOJ

Štedrec ovisnutý

Na pozore sa treba mať aj pred ďalším krásnym kvetom, a to je štedrec ovisnutý. "Štedrec ovisnutý má žlté kvety, vyzerá ako žltý agát a je veľmi nebezpečný. Kvety spôsobujú bolesti brucha, hnačky, vracanie, kŕče, slinenie. Na jeseň sa tie kvety zmenia na fazuľky alebo struky a tie sú tiež nebezpečné," upozorňuje Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Brečtan:

TV JOJ


Nebezpečné sú aj rôzne farebné bobule, ktoré sú veľkým lákadlom pre deti. Týka sa to brečtanu, paviniča, či vtáčieho zobu. A samozrejme, treba dať pozor, aby vaše dieťa neochutnávali huby. Aj jedlé huby, totiž môžu v surovom stave spôsobiť zdravotné problémy.

Nebezpečné živočíchy

Nebezpečné však nie sú len rastliny. Tento týždeň spôsobil rozruch prípad chlapčeka, ktorý chytal chrobáka, májku fialovú, a napokon skončil v nemocnici.

Je aj veľa iných živočíchov, ktoré nám môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Z hadov je to určite vretenica. Zoologička Martina Nemčeková však upozorňuje aj na ďalšie živočíchy.   

Vretenica:

TV JOJ


"Dieťa by sa nemalo dotýkať mlokov, salamandry, ropuchy, kunky. Všetky pavúkovce sú jedovaté - napríklad jedovatá pradiarka je už na Slovensku dosť rozšírená. Taktiež aj križiak môže pohrýzť. Jed obsahujú aj mnohonôžky a vo svojich chlpoch aj chlpaté húsenice. Z ďalších chrobákov je to strehúň, májka obyčajná, drobčík, pľuzgiernik. Všetky tieto živočíchy totiž obsahujú jed kantarydín," upozorňuje zoologička. 

Prvá pomoc

Bude lepšie, keď naše deti radšej chrobáky, pavúky, či žabky len pozorujú a radšej sa ich nedotýkajú.

Ak sa už stane, že sa u dieťaťa prejavia zdravotné problémy po kontakte s nejakým živočíchom alebo rastlinou, treba vyhľadať lekára alebo zavolať na nonstop linku do Národného toxikologického informačného centra, kde vám poradia účinnú prvú pomoc. Telefónne číslo je  +421 2 5477 4166.