Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
U pacientky z Prešova potvrdili vírus Zika
Zdielať na

U pacientky z Prešova potvrdili vírus Zika

BRATISLAVA / U pacientky z Prešova potvrdili vírus Zika. Vírus potvrdilo virologické laboratórium v nemeckom Hamburgu. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že netreba robiť paniku.

Pacientka z Prešova sa vrátila z Južnej Ameriky, kde sa nakazila. Mala príznaky nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Priebeh liečby bol dobrý, pacientka bola na druhý deň prepustená do domácej liečby.

"Pacientka mala klinické prejavy. Hospitalizovaná bola v stredu a po odznení klinických príznakov bola v piatok prepustená. Bola informovaná o tom, že v tejto chvíli nesmie darovať krv a nedoporučuje sa, aby otehotnela," uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Netreba robiť paniku

"Z vírusu netreba robiť paniku. Vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie. Nebezpečenstvo Zika vírusu spočíva v jeho predpokladanom vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva," uviedlo ministerstvo zdravotníctva vo svojej správe.

Vírus Zika má klinické príznaky ochorenia. Ochorenie sa prejavuje zvýšenou teplotou (38,5 °C), bolesťami kĺbov, prípadnými opuchmi najmä menších kĺbov na rukách a nohách či kožnými vyrážkami. Tie sa šíria z tváre na telo, zápalom spojoviek a chrípke podobnými príznakmi.

Laboratórium v Hamburgu, ktoré vyšetrilo aj vzorky mladej Slovenky, dostáva denne desiatky podobných zadaní z celého sveta.

"Denne k nám príde viac ako 100 vzoriek z rôznych kútov sveta, z Brazílie ale aj z Európy," uviedol Jonas Schmidt-Chanasit, lekár z Inštitútu tropickej medicíny v Hamburgu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy