Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na banskobystricom gymnáziu otvárajú bilingválnu čínsku triedu
Zdielať na

Na banskobystricom gymnáziu otvárajú bilingválnu čínsku triedu

BANSKÁ BYSTRICA / Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici otvára v novom školskom roku netradičný ročník. Budúci prváci sa budú učiť po čínsky. Ide o unikátny projekt nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Absolventi by po piatich rokoch mali ovládať plynule jazyk slovom aj písmom.

Unikátny projekt je určený budúcim prvákom. Po päťročnom štúdiu budú odchádzať s uznávaným certifikátom čínštiny.

"Nakoľko je mandarínska čínština najhovorenejším jazykom sveta, je to niečo veľmi zaujímavé, atraktívne," hovorí Judita Dropová z Gymnázia Mikuláša Kováča.

Výnimočný projekt

Deviataci si ešte do 20. februára môžu podávať prihlášky na odbor čínština. Čakajú na nich talentové skúšky. Tí, ktorí uspejú, nastúpia v septembri do čínskej triedy. Na prijímacie skúšky nie je potrebná žiadna znalosť jazyka. Všetko sa študenti naučia až v novej škole.

"Najbližšieho partnera, teda školu, ktorá má obdobné zameranie, sme našli vo Francúzsku," hovorí zástupkyňa na gymnáziu Mikuláša Kováča Katarína Brhlíková.

Zdokonaľovať sa v tomto jazyku budú študenti pod dohľadom profesionálov, ktorých oslovilo gymnázium na čínskych univerzitách. V jazyku absolvujú všetky predmety.

"Boli začaté rokovania s univerzitami v Číne. Oslovili sme taktiež organizáciu, ktorá sa týmto zaoberá," informuje Brhlíková.

Tridsať najlepších

Študenti majú šancu uplatniť sa v medzinárodnom biznise, no škola už teraz ponúka možnosť ďalšieho štúdia na univerzitách v Číne.

Školu v tomto unikátnom projekte podporila J&Tbanka. 

"Našim zámerom je podpora vzdelanosti na Slovensku a veľký význam vidíme práve v znalosti čínskeho jazyka, preto sme sa rozhodli podporiť gymnázium v Banskej Bystrici, ktoré má potenciál vychovať mladú generáciu, ktorá bude celosvetovo uplatniteľná," vysvetlila riaditeľka J&T banky Anna Macaláková.

"Expanzia Číny je obrovská a sme presvedčení, že čínsky jazyk je jazykom budúcnosti," hovorí Brhlíková.

Záujem je veľký, no gymnázium otvára iba jednu triedu. Do lavíc si tam v septembri sadne 30 najšikovnejších.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy