Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament mení pravidlá uznávania titulov, postačí preukaz
Zdielať na

Európsky parlament mení pravidlá uznávania titulov, postačí preukaz

ŠTRASBURG / Ľudia, ktorí chcú pracovať v zahraničí, to budú mať jednoduchšie. Stačí sa cez internet nahlásiť do systému a preukazovať sa európskym profesijným preukazom. Ten ale neplatí pre všetky povolania.

Uznávanie titulov v celej Európskej únii stále naráža na problémy. Európsky parlament preto mení pravidlá. "Keď niekto chce pracovať v zahraničí, nemusí pre vzájomné uznávanie kvalifikácie bežať do tej krajiny a pracne dokladovať, že má vzdelanie v príslušnom odbore," uviedol Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Vzájomné uznávanie titulov

Európsky profesijný preukaz čiastočne vyrieši vzájomné uznávanie titulov. Zatiaľ platí pre povolania: sestra zodpovedná za všeobecnú starostlivosť, farmaceut, fyzioterapeut, horský vodca, realitný maklér.

Ich rozšírenie sa ale plánuje ešte na tento rok. "Lekári, inžinieri, architekti. Ľudia, ktorí majú riadne univerzitné vzdelanie napríklad na Slovensku," uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik.

Elektronický systém

Je potrebné sa na stránkach Európskej komisie nahlásiť do systému. Preukaz  platí v prípade trvalého usadenia neobmedzene, ak pracujete v zahraničí dočasne, tak 18 mesiacov. Po takomto vzájomnom uznávaní volali najmä krajiny z východnej Európy.

"Naši kvalifikovaní odborníci sa často nemohli zamestnať v obore, ktorý vyštudovali a museli robiť podradnejšie práce," tvrdí Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov.

Vysokoškolské diplomy

Okrem európskeho profesijného preukazu europarlament pripravuje legislatívu, aby sa aj vysokoškolské diplomy navzájom uznávali. Na stole by mala byť v najbližších mesiacoch. "Aby sa zosúladili jednak vysokoškolské diplomy, vzdelávanie aby sa navzájom uznávalo bez ohľadu na to, aký titul v ktorom členskom štáte vysokoškolák používa," povedala eurposlankyňa Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

"Ak niektorí pracovníci nemajú uznaný svoj diplom, tak sa snažia pracovať mimo oficiálneho pracovného trhu," hovorí europoslankyňa Anna Záborská z Európskej ľudovej strany.

Pozrite si reportáž Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy