Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
O uneseného Peťka (8) sa zaujíma aj prezident Kiska
Zdielať na

O uneseného Peťka (8) sa zaujíma aj prezident Kiska

BRATISLAVA / Koncom januára uniesol 8-ročného chlapca spred školy jeho otec. Dieťa našli v Taliansku. Tu sa začala právna vojna o dieťa.

Komplikovaný a podľa niektorých aj bezprecedentný prípad sa dostal na medzinárodnú rovinu. Zaujíma sa oň naše ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo práce, ministerstvo spravodlivosti, ale aj prezident Andrej Kiska.

"Kancelária prezidenta je v kontakte s rodinou, s veľvyslanectvom aj príslušnými inštitúciami a snaží sa rodine pomôcť," informuje hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Na jednej strane stojí matka Slovenka, na strane druhej otec Gréko-Američan. Majú spolu 8-ročného syna Petra. Toho zadržali spolu s otcom v Taliansku.

Slovenské súdy

Otec pokračoval ďalej do Grécka. Matka okamžite zo Slovenska pricestovala do mesta Ancona. Pár dní tam s dieťaťom strávila v domove sociálnych služieb. Začala právna vojna oboch rodičov. Minulý piatok ju ukončil taliansky súd. Dieťa matke odobrali a umiestnili do ústavu. Matku s chlapcom nechali niekoľko dní.

Matka v tom čase čakala na rozhodnutie slovenského súdu, aby si ho mohla zobrať domov do Bratislavy. V ten istý deň prišlo na Slovensko rozhodnutie talianskeho súdu. Dieťa nevydá ani matke, ani otcovi, ale Slovenskej republike. Desiatky zainteresovaných tak čakajú, ako sa k tomu náš súd postaví. Ubehlo 6 dní. Rodičia ho môžu navštíviť na 2 hodiny denne.

Zlý psychický stav

"Neviem, ako to ešte psychicky bude ďalej zvládať, ale ten jeho stav psychický sa veľmi zhoršuje. Plače, je smutný, je apatický," opisuje zdravotný stav chlapca advokát Andrej Gara.

"Ankonský súd čaká iba na to, že slovenské súdy vydajú predbežné opatrenie, respektíve rozhodnutie, že ako sa dieťa dostane späť na Slovensko," dodáva Gara.

Sudkyňa v Bratislave v stredu, v posledný možný deň, zastavila konanie o tom, aby matka dopravila svojho syna späť. Teraz teda musí rozhodnúť, kto a kedy to urobí. Vyjadrí sa k tomu vo štvrtok.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin. Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy