Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Otec uniesol spred školy vlastného syna (8), vypátrali ich v Taliansku
Zdielať na
Krimi

Otec uniesol spred školy vlastného syna (8), vypátrali ich v Taliansku

BRATISLAVA/RÍM / V Bratislave uniesol Američan svojho deväťročného syna. Po pár dňoch ho polícia vypátrala v Taliansku. Dieťa je už späť pri mame. O jeho ďalšom osude rozhodne súd.

Chlapec navštevoval školu v hlavnom meste Slovenska. Odtiaľ ho podľa polície matky uniesol jeho otec.

"Maloleté dieťa mal matke násilím odňať jeho otec Američan, naložiť do osobného auta a odísť s ním na neznáme miesto," uviedla bratislavská krajská hovorkyňa Lucia Miháliková.

Medzinárodné pátranie

Matka ihneď zalarmovala políciu. Po dieťati vyhlásili medzinárodné pátranie. Otca spolu s dieťaťom našli po pár dňoch pri hraničnej kontrole v talianskom meste Ancor. Američan mal s chlapcom namierené na trajekt do Grécka. Úrady mu ale z krajiny zakázali vycestovať.

"V súčasnosti občania Slovenska, matka s maloletým synom, sa nachádzajú na území Talianska, kde čakajú na rozhodnutie príslušného súdu na návrat na Slovensko," dodala Miháliková.

Mimosúdna dohoda

O mimosúdnu dohodu rodičov, komu dieťa zostane, sa v tomto prípade zaujímalo aj centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí. Niekoľkomesačné úsilie ale neprinieslo výsledok.

"Nepodarila sa nám dohoda a celý spis sme postúpili na súd, to znamená, že v v tejto veci môže právoplatne rozhodnúť jedine súd," uviedla riaditeľka CIPC Andrea Cisárová.

Otec ale na verdikt sudcu nečakal a syna zobral, čo je v rozpore so zákonom. "Vyšetrovateľ muža obvinil z prečinu únosu," dodala Miháliková. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie na jeden až päť rokov.

Otec uniesol svojho syna, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy