Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Detský domov v Medzilaborciach: Deti utečencov tu končia na ceste za šťastím
Zdielať na

Detský domov v Medzilaborciach: Deti utečencov tu končia na ceste za šťastím

MEDZILABORCE / Štvorročného chlapca zo Somálska pred dvoma rokmi uniesol neznámy muž na Slovensko. Svoj nový domov našiel v Medzilaborciach, kde sa nachádza špecializované zariadenie pre malých utečencov. Hladné a zúbožené deti do domova doteraz privážali zo slovensko-ukrajinskej hranice, no pribúdať budú z celého Slovenska.

Detský domov Medzilaborce je jediné zariadenie na Slovensku, kde nachádzajú svoje útočisko maloletí utečenci, ktorí prídu na naše územie sami, bez rodičov.

"Viacerí boli ohrození na živote, spojili sa s väčšou skupinou a putovali, až sa ocitli na Slovensku," hovorí riaditeľ detského domova Vladislav Fejo.

"V súčasnosti je to na Slovensku jediný špecializovaný detský domov na starostlivosť o malých utečencov," dodáva riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová.

Smutné príbehy

Niektoré z detí, ktoré prichádzajú, sú polosiroty. "Tvrdia napríklad, že otec bol zavraždený a mama zostala v rodnej krajine," dodáva Fejo.

SITA

V domove je momentálne šesť chlapcov z Pakistanu, Afganistanu, zo Srbska a zo Somálska. Všetkých našli pri slovensko-ukrajinskej hranici v zúboženom stave. "Boli dehydrovaní, hladní. Oblečenie, ktoré mali na sebe, bolo chatrné a špinavé," spomína Fejo.

Maloletí utečenci

Odborníci, ktorí v zariadení pracujú, sú špeciálne vyškolení na prácu s maloletými utečencami. "Detský domov Dlaň v Medzilaborciach vďaka svojmu postaveniu v blízkosti ukrajinskej hranice má najväčšie skúsenosti s maloletými bez sprievodu," ozrejmuje hovorkyňa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

V budúcnosti k týmto deťom môžu pribudnú aj ďalšie. "Ak sa napríklad v dodávke nájde dieťa bez sprievodu rodičov kdekoľvek na Slovensku, tak ho premiestnia do detského domova v Medzilaborciach," vysvetľuje Števulová.

Cudzie jazyky

S malými migrantmi pracujú pedagógovia. Učia ich okrem iného slovenský jazyk. "V Afganistane majú niekoľko nárečí, ja pochytím niečo z jedného, niečo z druhého, ale rozumieme si," hovorí vychovávateľka a učiteľka Oľga Čičváková.

SITA

Detský domov na komunikáciu využíva i tlmočníkov. Deti tak môžu hovoriť v jazyku, ktorému rozumejú.

Falošný otec

Štvorročný chlapec zo Somálska je v detskom domove najmladší. Na Slovensko prišiel pred dvoma rokmi s neznámym mužom, ktorý tvrdil, že je jeho otcom. Pravda ale bola iná. "Jeho matka kontaktovala políciu, že dieťa niekto uniesol. Urobili sa testy DNA a zistilo sa, že to bol práve domnelý otec," ozrejmuje Fejo.

SITA

Chlapec zostal na Slovensku. "Chodí do škôlky, rozpráva slovensky. Odlišuje sa trochu len farbou pleti, ale inak je ako bežné dieťa," dodáva Fejo.

Tridsať detí

Kapacita domova je 30 detí. Môžu zostať do 18 roku, prípadne ak študujú alebo pracujú tak až do 25 roku života. Väčšina z nich ale na Slovensku zostať nechce.

"Slovensko pre nich nie je zaujímavá krajina. Ich vysnívaná je Nemecko," uzatvára Fejo.

Detský domov v Medzilaborciach prichyľuje malých utečencov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy