Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vianočná predpoveď Miriam Jarošovej: Snehu sa nedočkáme
Zdielať na

Vianočná predpoveď Miriam Jarošovej: Snehu sa nedočkáme

BRATISLAVA / Ani zima, ani slnko. Osemnásty december je zatiaľ minimálne v Bratislave poriadne sychravý. Ako sa bude vyvíjať počasie v posledný predvianočný víkend a aké počasie nás čaká počas Vianoc? Pozrite si predpoveď meteorologičky Miriam Jarošovej.

V piatok ešte na obed vo východnej polovici Slovenska na mnohých miestach pršalo alebo padal dážď so snehom. Na severovýchode Slovenska prší pri teplote 0 stupňov Celzia  a tvorí sa tam nebezpečná poľadovica.

Počasie na Slovensku má aktuálne veľmi veľa oblačnosti. V piatok očakávame na Slovensku zamračené počasie a hmlisto. Miestami mrholenie, na východe dážď, ojedinele mrznúci. Najvyššia denná teplota v piatok dosiahne 0 až 5°C. Teplota na horách vo výške 10500 metrov okolo 5°C.

Sobota

V noci z piatka na sobotu bude prevažne zamračené a hmlisto. Na viacerých miestach dážď, vo východnej polovici územia miestami aj mrznúci. Najnižšia nočná teplota 3 až -2 st.

Cez deň očakávame oblačno až zamračené a hmlisto, na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie.

Najvyššia denná teplota 1 až 5, pri zmenšenej oblačnosti okolo 7°C. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo 4°C. Spočiatku slabý, popoludní prevažne juhovýchodný vietor do 20 kilometrov za hodinu.

Nedeľa

Meteorológovia očakávajú v nedeľu zamračené počasie s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Miestami mrholenie. V noci a ráno ojedinele aj mrznúce. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno.

Nočná teplota 3 až -2°C. Maximálna teplota počas dňa vystúpi na 3 až 8°C. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor do 20 kilometrov za hodinu.

Veľmi teplé sviatky

Nad Európou sa bude naďalej rozprestierať veľmi mohutná oblasť vysokého tlaku vzduchu. Po jej okraji sa bude dostávať nad západnú časť Európy teplý vzduch, pôvodne zo Sahary.

Na veľmi teplé vianočné sviatky sa môžu pripravovať obyvatelia Španielska, Francúzska ale aj Nemecka. Kúsok teplého vzduchu sa dostane aj na Slovensko. Prinesie so sebou aj veľmi teplé sviatky. Najbližšie dni môže dosiahnuť ortuť teplomera počas dňa 8 až 10°C. 

Štedrý deň

Štedrý deň bude v znamení postupujúceho studeného frontu, ktorý ale studené ochladenie neprinesie. Rozbije len inverziu a počas 24. decembra by sme mali vidieť na západnom Slovensku slnečnú oblohu  a teplota cez deň dosiahne 7 až 9°C.

Na strednom Slovensku bude svietiť slnko hlavne na Kysuciach, Orave a Liptove, kde by malo byť okolo 5 až 6°C. Na juhu Slovenska to bude maximálne 4°C. Východ krajiny bude na Štedrý deň prevažne zamračený. Poprad a Spiš bude slnečnejší s teplotou 3°C, zvyšok východného Slovenska bude mať teplotu 2 až 3°C a prevažne hmlisto.

Prvý sviatok vianočný a Druhý sviatok vianočný bude v znamení inverzného počasia - bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Slnečná obloha iba na končiaroch. Maximálna teplota bude v ďalších vianočných dňoch nadpriemerne vysoká - od 2°C na severe až po 7°C na juhu krajiny. Vyzerá to tak, že snehu sa počas vianočných sviatkov nedočkáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy