Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko potrápi silný vietor. Môže byť nebezpečný, varujú meteorológovia
Zdielať na

Slovensko potrápi silný vietor. Môže byť nebezpečný, varujú meteorológovia

Zdroj: SITA

SLOVENSKO / Slovensko v utorok potrápi silný vietor. Meteorológovia varujú, že môže byť nebezpečný a spôsobiť nemalé škody. Mimoriadne silný vietor bude najmä na hrebeňoch hôr.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš a Brezno.

Na hrebeňoch hôr meteorológovia očakávajú mimoriadne silný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 120 až 145 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť vetra je v tomto ročnom období a oblasti extrémne vysoká a pravdepodobnosť spôsobenia škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká.

Výstrahy meteorológov

Výstrahu 2. stupňa vydali meteorológovia pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Martin a Banskú Bystricu, kde bude fúkať silný vietor s rýchlosťou 85 až 100 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred vetrom trvajú v utorok do 18:00.

Pre zvyšok Slovenska s výnimkou južných okresov stredného Slovenska platí do 15:30 výstraha 1. stupňa pre vetrom.

Zjazdné cesty

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú aj napriek silnému vetru a nepríjemnému počasiu zjazdné. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, miestami suchý, okrem úseku diaľnice D1 Važec - Štrba, kde je miestami čerstvý sneh do jedného centimetra.

Na diaľnici D1 v lokalitách Pastierske, Štrba a na rýchlostnej ceste R1 v okolí Žarnovice sa vyskytuje hmla s dohľadnosťou do 100 metrov.

Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony a pre vozidlá nad 10 metrov je uzatvorený horský priechod Šútovce a cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo.

Najčítanejšie správy