Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajfúny vyženú ľudí z domovov, pripravte sa na extrémy počasia
Zdielať na

Tajfúny vyženú ľudí z domovov, pripravte sa na extrémy počasia

SLOVENSKO / Povodne, extrémne teploty, uragány či tajfúny. Toto všetko sa v správach objavuje denne a veľmi často sa k tomu pridávajú tri slová - globálne klimatické zmeny.

Chystá sa konferencia o klimatických zmenách a na nej budú rečniť najmä štátnici. "Je to skôr taká politická téma, kde sa berie do úvahy globálna ekonomika, rozvoj jednotlivých štátov a podobne. Akonáhle sa začne spomínať znižovanie emisií skleníkových plynov, hlavne oxidu uhličitého do atmosféry, znamená to, že sa vo výrobe musí prejsť na nové technológie," opisuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Neudržateľný stav

Niektorí politici tvrdia, že je to nezmysel, iní varujú a sú za zásah. "Aj medzi vedcami sú ľudia, ktorí tvrdia, že si Zem s veľkými vecami poradí sama. Ale stále viac pribúda vedcov, ktorí si uvedomujú, že stav začína byť neudržateľný. Tak, ako ho spustil človek, tak by ho mohol zastaviť. I keď si myslím, že sa to veľmi nedá," hovorí Jarošová. Podľa meteorologičky sa na konci tohto storočia budú zvyšovať počty klimatických migrantov.

Dôvodom sú hurikány. Ich počet sa zvyšuje. "Najmä tento rok hovoríme o enormnom náraste hurikánov," tvrdí Jarošová. Zväčší sa rozloha púští, dokonca aj v Európe.

Púšť v Európe

"Na Pyrenejskom polostrove, v Rumunsku, Grécku, či Bulharsku," vymenováva meteorologička. Aj na Slovensku sa mení klíma. "Pribúdajú dni, kedy máme nad 30 stupňov Celzia. Za posledných 20 rokov sa aj na Slovnesku pozoruje nárast vĺn tepla," tvrdí Jarošová. Je to globálny problém.

Celý rozhovor si pozrite v priloženom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy