Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Požiar lesa v Levočských vrchoch sa podarilo lokalizovať
Zdielať na

Požiar lesa v Levočských vrchoch sa podarilo lokalizovať

KEŽMAROK / Požiar, ktorý sa rozhorel v Levočských vrchoch pri obci Ihľany, sa podarilo lokalizovať. A to po viac ako 24 hodinách od jeho vypuknutia. Oheň zničil 160 hektárov lesa.

Požiar likvidovalo stotridsať hasičov. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru hasiči dokázali aj napriek silnému vetru a ťažko dostupnému terénu požiar lokalizovať.

Neprístupný terén

Ten zasiahol až 160 hektárov zmiešaného porastu.

Horelo v zle prístupnom teréne. Na miesto povolali vrtuľníky. Oheň sa šíril cez korene aj koruny stromov. Požiar sa rozšíril aj smerom na obec Kolačkov (okres Stará Ľubovňa). 

Požiar sa rozšíril do obce Kolačkov v staroľubovnianskom okrese:

TV JOJ/Mária Pavlíková

TV JOJ/Mária Pavlíková

Autentické video z miesta hasenia:

Požiar vypukol v utorok na poludnie, zasiahol približne šesť hektárov lesného porastu. Dnes ráno však už horela približne šesťnásobná plocha.

Komplikovaný zásah

Pre zlé počasie nemohli po vzniku požiaru vzlietnuť vojenské vrtuľníky z leteckej základne Prešov ani stroje letky ministerstva vnútra a hasiť zo vzduchu. Hasičské cisterny mali zase problém dostať vodu do nedostupného terénu.

"Na požiadavku hasičov sme zareagovali bezprostredne a ihneď ako to počasie dovolilo sme rozhodli o vyslaní vrtuľníkov, ktoré pomôžu s hasením v ťažko dostupnom teréne,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. "Zatiaľ nevieme. je to v štádiu vyšetrovania. Predpokladám, že zo suchého počasia sa buď nedopatrením, ľudskou nepozornosťou sa chytila suchá tráva a začalo to horieť," uviedol Generálny riaditeľ Vojenských lesov Ján Jurica.

Pozrite si reportáž Márie Pavlíkovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy