Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vzdialenosť nemocnice nerozhoduje: pri nehode v pohraničí sú iné pravidlá
Zdielať na

Vzdialenosť nemocnice nerozhoduje: pri nehode v pohraničí sú iné pravidlá

BRATISLAVA / V obci Kamenica nad Hronom prišli o život pri dopravnej nehode dvaja ľudia, ďaľší piati utrpeli zranenia. Reportáž o nehode odvysielala televízia JOJ v pondelok v relácii KRIMI. Aj keď do najbližšej nemocnice to bolo sotva 6 kilometrov, zranených napriek tomu previezli záchranári do dvoch nemocníc, vzdialených viac ako 50 kilometrov od miesta nehody. Tá bližšia pomoc bola totiž v Maďarsku.

Dve zdravotné sestry sa pri ceste do práce stali účastníkmi tragickej dopravnej nehody. Do ich auta v dôsledku šmyku vrazilo oproti idúce vozidlo. Dvaja ľudia zahynuli, štyria sa zranili.

Dopravná nehoda sa stala v pohraničí iba 6 kilometrov od nemocnice v maďarskom Ostrihome. Napriek tomu však záchranári odviezli zranené ženy do Levíc, ktoré sú vzdialené 56 kilometrov a dvoch mužov z Maďarska odviezli do Nových Zámkov, ktoré sú vzdialené 53 kilometrov od miesta nehody.

Len slovenské nemocnice

"Podľa platného zákona zasahuje Záchranná zdravotná služba na svojom území, čiže výlučne na území Slovenskej republiky. Pacienti sú transportovaní do najbližších nemocníc podľa ich zranenia a zdravotného stavu tak, aby mu boli nemocnice schopné poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť," uviedol k prípadu hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Medzinárodné právo teda v tomto prípade nemyslí na logiku veci. V prípade policajtov toto pravidlo neplatí. Podobný prípad sa stal aj dva dni dozadu, v nedeľu 13. decembra. Trojčlennú posádku auta prenasledovali maďarský policajti až do Bratislavy, keď vodič auta nereagoval na policajné výzvy, aby zastavil auto. O prípade informovala televízia JOJ v relácii KRIMI.

Medzinárodná spolupráca

Hasiči aj policajti patria pod ministerstvo vnútra, preto reportér TV JOJ Dárius Hraksin na ministerstve zisťoval, či medzinárodná spolupráca funguje na oficiálne úrovni.

"V prípade hasičov existujú medzinárodné zmluvy medzi susednými krajinami, na základe ktorých môžu byť v prípade prírodnej katastrofy (požiar, záplavy) nasadení na území v cudzom štáte. Rovnako policajti pri prenasledovaní vozidla môžu na základe medzinárodnej zmluvy prekročiť štátnu hranicu a pokračovať v prenasledovaní, kým sa k ním nepripojí hliadka daného štátu," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

V prípade záchranárov je to zrejme zložitejšie, odvolávajú sa na zdravotné poistenie. Ak by bolo argumentom poistenie, muži zo spomínanej nehody boli predsa Maďari. Tých mohli odviezť do nemocnice v Ostrihome.

Možná spolupráca

To by platilo, keby mali záchranári podobné medzinárodné zmluvy s jednotlivými krajinami, ako majú hasiči a policajti. Tu je reakcia ministerstva zdravotníctva.

"Riešením by mohla byť medzinárodná dohoda, avšak v nej musia byť presne vyšpecifikované detaily za každú jednu stranu. (V tomto prípade Slovensko a Maďarsko). Treba mať na zreteli, že zdravotná poisťovňa v týchto prípadoch síce hradí náklady spojené s neodkladnou zdravotnou starostlivosťou ale následné náklady súvisiace s ďalšou hospitalizáciou prepláca len do takej výšky, do akej by boli preplácané aj slovenskému poskytovateľovi," uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Peter Bubla.

O možnosti využívať najmä akútnu zdravotnú starostlivosť v okolitých štátoch, konkrétne s Maďarskom a Rakúskom sa ale  na ministerstve rokuje už dlhšie. "Samozrejme to je dlhodobo otvorená otázka. Rokovania prebiehajú s dvomi štátmi," dodal Bubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy