Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tragédia pri Humennom. Záchranári nevedeli nájsť smrteľne zranených mužov
Zdielať na

Tragédia pri Humennom. Záchranári nevedeli nájsť smrteľne zranených mužov

HUMENNÉ / Viac ako hodinu trvalo, kým zachranné zložky dokázali nájsť traktor, pod ktorým boli v lese za Vyšnými Ladičkovcami zavalení štyria muži. Presné miesto, kam sa vybrali po drevo, pritom poznali pracovníci štátnych lesov. V ten istý deň ráno chlapom totiž vydali povolenie na ťažbu. Lesnú správu však nekontaktovali ani záchranári, ani polícia a o nešťastí sa dozvedeli až z médií.

Dvaja muži nažive, dvaja na mieste mŕtvi. Okolnosti tragédie prešetrujú aj policajti. Tí začali v prípade trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Muž, ktorý privolal pomoc, musel v lese nájsť mobilný signál. Po príchode záchranárov bol dezorientovaný a miesto nešťastia nevedel nájsť. "Ja som nevedel, ja som tu bol prvýkrát. Ja som len išiel im pomôcť s drevom," uviedol Vladimír.

Lesník z Kochanoviec bol na mieste mŕtvy. Druhého muža vrtuľníkom previezli do Prešova. Tretí Michal ešte komunikoval s Vladimírom, ktorý volal na linku 112. Michalov stav sa však do príchodu hasičov a záchranárov zhoršil. Oživovanie bolo bezúspešne. Vrak totiž našli po viac ako hodine. Zrejme to však mohlo byť skôr.

GPS súradnice

"V prípade, že by záchranné zložky alebo polícia kontaktovali lesnú správu, tak by dostali presné informácie o mieste. Ešte v ten deň ráno bol vydaný súhlas na ťažbu s presným určením miesta, kde sa ťažba mala vykonať," uviedol hovorca Lesov Slovenskej republiky Vladimír Rezek.

Pracovníci štátnych lesov sa o nešťastí dozvedeli až po dve a pol hodine prostredníctvom médií. V takýchto situáciách dokáže pomôcť mobil s funkciou GPS lokalizácie.

"Keby mal volajúci na mobile funkciu, ktorá by mu ukázala GPS súradnice miesta, na ktorom sa nachádza, podľa toho by ho záchranári najľahšie a najrýchlejšie našli," vysvetlil Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR.

Záchrana života

Na podobnom traktore sa v lese prevrátil aj pán Jozef. Zachránilo ho to, že traktor mal ochranný rám. Tento rám na traktore za Vyšnými Ladičkovcami chýbal. Hoci v ňom sedel aj lesník, podľa hovorcu nie je jeho povinnosťou zaoberať sa technickým stavom stroja a neskúma napríklad ani spôsobilosť vodiča.

"Polícia vrámci vyšetrovania vypočúva svedkov.Na zistenie príčin vzniku udalosti sú do konania pribratí znalci," dodal hovorca Krajskej polície v Prešove Daniel Džobanik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy