Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cyklista narazil do auta. Záchranár ho po nehode poslal na pohotovosť bicyklom
Zdielať na

Cyklista narazil do auta. Záchranár ho po nehode poslal na pohotovosť bicyklom

STARÁ ĽUBOVŇA / Trvalo iba niekoľko minút, kým sa na prvý pohľad ľahké zranenie cyklistu zo Starej Ľubovne zmenilo na peklo. Po náraze do osobného auta mu vraj lekár záchrannej služby odporučil, aby sa na najbližsiu pohotovosť dopravil na bicykli.

Cyklista pri nehode narazil do osobného auta. Tento nepríjemný zážitok ale nie je to, čo otrasenému mužovi nedáva spávať. Nočnou morou je pre neho postup lekára záchrannej služby. S obrovským hematómon na chrbte, po zrážke s osobným autom vyzeralo podľa pacienta vyšetrenie nejako takto:

"Lekár mi pozrel na chrbát a povedal, že tam mám dosť veľký hematóm. Potom mi prechádzal prostom popred oči a chcel aby som ho sledoval. Nakoniec dodal, že to nevyzerá so mnou až tak zle a mám si zobrať bicykel, vytlačiť ho hore kopcom a potom sa mám zviezť dolu kopcom rovno na najbližšiu pohotovosť," povedal pre televíziu JOJ nespokojný pacient Štefan Fuchs.

Muž skolaboval

"Pacient po príchode rýchlej lekárskej pomoci stál na vozovke a rozprával sa s policajtmi a vodičom. Spolupracoval, na otázky odpovedal adekvátne. Udával bolesti driekovej časti chrbtice a odrenín dolných končatín. Na udalosť si pamätal, bolesť hlavy negoval, nezvracal. Bol vyšetrený a boli mu odmerané všetky vitálne funkcie - tlak, tep, O2 saturácia s normálnymi hodnotami. Počas vyšetrenia pacient odmietol podanie liekov od bolesti s tým, že bolesť je znesiteľná, a analgetiká nepotrebuje. Uviedol, že sa cíti dobre, iba trochu unavený. Lekár ho poučil, že sa mu môže zhoršiť zdravotný stav a vtedy musí okamžite vyhľadať lekársku pomoc, alebo volať 155. Pacient vystúpil zo sanitky a spýtal sa, či môže ísť domov bicyklom. Lekár mu povedal, že ak je bicykel pojazdný, a on sa cíti na to dosť dobre – tak môže aj bicyklovať. Posádka nato ukončila výjazd a pacienta ponechala na mieste," píše sa v stanovisku záchrannej služby, ktorá prišla na miesto nehody.

Lenže tento pacient po niekoľkých minútach potom, ako záchranka odišla  skolaboval policajtom priamo na mieste nehody, a to hneď dvakrát. "Z ničoho nič prišlo mužovi zle, sadol si na lavičku. Strácal vedomie a prestával reagovať. Dali sme muža do stabilizovanej polohy a poskytli prvú pomoc," uviedol policajt Slavomír Šefer.

Zachraňovali ho policajti

"Policajti mi zachránili život. Ja som dvakrát odpadol, bol som v bezvedomí," spomína Štefan Fuchs.

Policajti zavolali záchranku opäť a tá muža okamžite previezla do nemocnice, do tej, do ktorej sa mal podľa slov pacienta dopraviť na odporúčanie lekára bicyklom. Vyšetrenia ukázali, že muž mal otras mozgu a fraktúry na štyroch stavcoch.

"Je nám veľmi ľúto, že sa pacientovi neskôr zhoršil zdravotný stav tak, že opäť potreboval pomoc. Faktom zostáva, že pacient mal byť prevezený posádkou záchranky na ošetrenie a z prípadu vyvodíme dôsledky,"
uviedla v stanovisku záchranná služba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy