Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Balíček prvej potreby. Všeobecná zdravotná poisťovňa predstavila novinku
Zdielať na

Balíček prvej potreby. Všeobecná zdravotná poisťovňa predstavila novinku

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa zavádza od januára novinku. Poistenci dostanú pri hospitalizácii takzvaný balíček prvej potreby. Obsahuje základnú hygienickú výbavu plus dotazník, v ktorom pacienti môžu vyjadriť spokojnosť, či nespokojnosť so zdravotnou starostlivosťou.

V balíčku prvej potreby nájde hospitalizovaný pacient poistený vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni zubnú kefku, zubnú pastu, sprchový gél a šampón, mydlo, hygienické vreckovky, vlhčené utierky, uterák, jednorázové chrániče sluchu a príbor i časopis.

"Očakávame od pacienta, že vďaka obsahu získa informácie o svojich právach ale aj povinnostiach  a je tam dotazník, kde očakávame spätnú väzbu," hovorí generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Vaďura.

Súťaž ako motivácia

Motivovať k vyplneniu dotazníka chcú ležiacich na lôžku aj súťažou.

"Vďaka súťaži očakávame 20 percent návratnosti dotazníkov, čo je pre nás dostatočná vzorka, aby sme vedeli vyhodnotiť obsah," vysvetľuje Vaďura.

"My vieme, že nemocnice majú veľa iných problémov, ale toto je mimo všetkého. My chceme spraviť niečo pre pacienta a chceme sa tým oddeliť od ostatných poisťovní, vyniknúť," pokračuje.

Lepšie riešenie

Názory na túto novinku sa ale rôznia.

"Systémovejšie riešenie by bolo, keby napríklad poisťovňa zaplatila možno tých 5 až 6 eur za hospitalizáciu viac nemocnici a takéto balíčky by nemocnica zabezpečila," myslí si zdravotný analytik Tomáš Szalay.

Hygienické balíčky zatiaľ poputujú len do dvoch nemocníc - do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch a do Nemocnice svätého Michala v Bratislave.

Desaťtisíce na balíčky

Rozpočet len pre dve nemocnice na obdobie šesť mesiacov je viac ako 40 tisíc eur. Od júla by ale hygienické balíčky mali byť už vo všetkých nemocniciach, kedy ročné náklady presiahnu 4 milióny eur.

"Celoplošne to bude  tiež, ale musíme vyhlásiť verejne obstarávanie, pretože ide skutočne o nadlimitnú sumu," vysvetľuje Vaďura.

"Je to určite benefit  pre pacienta i keď samozrejme kvalitná zdravotná starostlivosť je priorita. Ale máme aj slabších sociálnych pacientov a tí to, verím, ocenia. U nás sa stáva, že toaletný papier chýba ,ale spotreba je rýchlejšia, ako ich výmena," povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Imrich Matuška.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy