Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenskí otrokári predávali žobrákov do Nemecka. Zarobili štvrť milióna
Zdielať na

Slovenskí otrokári predávali žobrákov do Nemecka. Zarobili štvrť milióna

RIMAVSKÁ SOBOTA / Policajti odhalili prípad obchodovania s ľuďmi. Dvaja muži a jedna žena už čelia aj obvineniu. Zadržali ich pri razii v rodinnom dome v Hačave pri Hnúšti.

Novodobí otrokári z okresu Rimavská Sobota si na nešťastí iných ľudí prilepšili o minimálne štvrť milióna eur.

Dlhodobo vozili ľudí do Nemecka, kde ich nútili žobrať. Peniaze si nechávali. Policajti ich ale odhalili.

"Pri domových prehliadkach policajti zaistili rôzne listinné dôkazy, ako občianske preukazy, rodné listy, ale aj zdravotnú dokumentáciu,"
informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. 

Nedostali nič

Invalidi a dôchodcovia sa trojici nechali nalákať na sľubné zárobky. Realita ale bola úplne iná. "Stravu dostávali raz denne, spávali pod prístreškami, v aute, ale aj pod mostom," opisuje Baloghová.

Z peňazí bezdomovci nič nevideli. Ak sa pokúsili si niečo ukryť alebo utiecť, dostali bitku. Chorých odvážali späť na Slovensko. Niektorí ale neľudské zaobchádzanie neprežili.

"Na následky ťažkého zdravotného stavu zomreli dve osoby," potvrdila Baloghová.

252 tisíc

Dlhodobý kšeft s ľuďmi otrokárom vyniesol obrovskú sumu peňazí. Tie ale minuli na hazardné hry, či v erotických salónoch.

"Podľa doteraz preukázaného vyšetrovania sa organizovaná skupina obohatila o minimálne 252 tisíc eur. Vyšetrovanie naďalej pokračuje,"
potvrdila Baloghová.

Zastávajú sa ich

Rodina býva v starom a špinavom dome, ktorý ale podľa informácií TV JOJ patrí jednej z obetí. Príbuzní sa obvinených mužov zastávali.

"Vy si myslíte, že to nie je pravda? Nie je to pravda. Lebo oco, keď ich aj bral do Nemecka, tak oni išli sami. Oco ich neťahal, oco im nerobil násilie, to nie,"
tvrdí dcéra jedného z obvinených mužov a zároveň sestra druhého.

Vysoký trest

Štyridsaťdvaročného Igora, jeho 20-ročného syna a 29-ročnú družku obvinili zo zločinu obchodovania s ľuďmi, za čo hrozí 12 až 20 ročné väzenie.

Ženu stíhajú na slobode, na otca a syna podal vyšetrovateľ podnet na väzobné stíhanie.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy