Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia rozbila skupinu novodobých obchodníkov s otrokmi
Zdielať na

Polícia rozbila skupinu novodobých obchodníkov s otrokmi

RIMAVSKÁ SOBOTA / Podozrenie, že rodina, u ktorej vykonali policajti domovú raziu, je zapletená do obchodovania s ľuďmi, sa potvrdilo. Ich praktiky boli mimoriadne bezcitné.

Rodinný dom v Rimavskej Sobote obsadili v utorok ráno kukláči. Okrem neho prehľadali i ďalšie domy, hospodárske budovy i autá.

V maringotkách a chatrčiach našli jedenásť zúbožených ľudí. Sociálne slabšie osoby nalákali na stavebné práve v zahraničí. 

V skutočnosti ale títo ľudia pracovali napríklad v Nemecku, kde celé dni žobrali. Jedlo dostávali len raz denne, prespávali v autách či pod stanmi.

"Zneužívali ich neľahkú životnú situáciu, ťažké zdravotné problémy, ale aj závislosť od alkoholu a drog," uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa Denisa Baloghová.

Peniaze im brali

Zo "zarobených" peňazí nevideli ani cent. Všetky im vzala organizovaná skupina, ktorá ich navyše oberala i o sociálne dávky a invalidné dôchodky.

V zatají a tichosti ich udržiavali pod hrozbou bitky a tiež podávaním omamných látok.

"Bezcitnosť páchateľov sa naplno ukázalo pri tehotnej postihnutej ženy. Aby mohli čo najdlhšie koristiť z jej žobrania, nútili ju piť alkohol a užívať omamné látky," dodala Baloghová.

Vyše sedemdesiattritisíc eur

Pri prehliadke zaistili policajti viaceré rodné listy, rozhodnutia o vyplácaní sociálnych dávok, dôchodkov a tiež finančnú hotovosť vo výške 4 950 eur. Vo vreci našli i 50 kilogramov mincí a v priestoroch boli i dve plynové pištole.

Navyše si skupina prilepšila i finančne. "Podľa doposiaľ preukázaného vyšetrovania sa obohatili o minimálne 73 ticís eur," uviedla Baloghová.

Obvineným hrozí väzenie na 12 až 20 rokov.

Kukláči rozbili organizovanú skupinu, ktorá obchodovala s ľuďmi, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy