Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Humennom sa strácajú bezdomovci. Ide o obchod s ľuďmi?
Zdielať na

V Humennom sa strácajú bezdomovci. Ide o obchod s ľuďmi?

V Humennom sa začali záhadne strácať bezdomovci. Na železničnú stanicu totiž pravidelne prichádza muž a zháňa ľudí na prácu do Anglicka, no nezaplatí im. Vyberá si ľudí bez domova, opije ich a odvezie vo svojej dodávke. Na vlastnej koži to zažil aj pán Peter. Naše úrady evidujú ročne asi 50 prípadov obchodovania s ľuďmi.

500 libier za 10 mesiacov

Pán Peter sa potuluje na železničnej stanici v Humeenom. Nemá z čoho žiť, nemá kde bývať. Pred pár mesiacmi si ho tu vyhliadol neznámy muž a ponúkol mu prácu v Anglicku. Stačilo málo, nasadnúť do jeho dodávky. "Bezdomovcov si vyberá, že už potom má moc nad nimi. Všetko vám kúpi, všetko, všetko, tam prídete a ste v pasci," opisuje Peter.

Prezradil nám toho viac než dosť. Slovák ho vraj zneužíval viac ako otroka. "Otrokárstvo je slabý výraz...No tak viete, koľko mi dal? Až hanba povedať, 500 libier za desať mesiacov, veď to na mesiac je málo, ledva som sa dostal z Anglicka," dodáva Peter.

Opije ich a ráno sú v inej krajine

"Najčastejšie sa ľudia stanú obeťami obchodovania s ľuďmi vtedy, keď idú do zahraničia za prácou," informuje Zuzana Vatráľová z OIM Bratislava. Takzvaný chlebodarca vie ako na bezdomovcov. Údajne ich opíja alkoholom, aby s nimi mohol manipulovať. Po vytriezvení sa často prebudia v inej krajine.

Peter tvrdí, že tento obchodník vyviezol do Anglicka 30 ľudí, dvoch z nich si prišiel vyzdvihnúť priamo tu na železničnú stanicu. Naše úrady o obchodovaní s ľuďmi vedia.

"Za 11 mesiacov minulého roka evidujeme 22 prípadov obchodovania s ľuďmi, pričom viac ako 9 percent sme už objasnili. Všetci, ktorí sa stali obeťami obchodu s ľuďmi môžu kontaktovať Národnú linku pomoci obchodovaným osobám- 0800 800 800 18," informovala hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy