Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Obchod s ľuďmi je tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom na svete
Zdielať na

Obchod s ľuďmi je tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom na svete

Zdroj: Sara Brooks/ilustračné

"Novodobé otroctvo" sa na Slovensku týka najmä mladých žien...

V prípade obchodu s ľuďmi ide podľa IOM "o trestný čin, pri ktorom sa človek stáva obeťou dobrovoľného alebo nedobrovoľného presunu na iné miesto, najčastejšie do iného štátu, kde je zneužívaný na rôzne druhy nútenej práce s cieľom ekonomického zisku".

Najčastejšie sa obeťami takého obchodovania stávajú ženy okolo dvadsiatky, ktoré pochádzajú zo zlých sociálnych pomerov. Tieto obete sú vyhrážkami, násilím, často aj podávaním drog prinútené robiť prostitútky, striptérky a pod.

Účely, na ktoré sú ženy, ale aj muži predávaní, sú okrem prostitúcie aj práca v domácnosti či nelegálnej továrni, žobranie alebo nelegálny pouličný predaj napríklad drog, ale aj odstránenie a následne predaj orgánov.

Podľa informácií IOM žijú obete obchodovania s ľuďmi "v hrozných podmienkach, mnohokrát sú väznené, vydierané alebo týrané, pracujú zadarmo alebo za minimálnu mzdu". K "novodobému otroctvu", ako sa tieto spôsoby vysoko organizovaného zneužívania ľudí často nazývajú, dochádza aj na Slovensku. Týka sa predovšetkým mladých žien.

V našich podmienkach je častým spôsobom získavania obetí lákavá ponuka práce v zahraničí. Najčastejšie ponúkané typy práce sú podľa zistení IOM modelka, barmanka, servírka, tanečnica, au-pair či opatrovateľka.

Ďalším spôsobom je "predstieranie lásky", keď sa dievča zoznámi s príťažlivým mužom, vzťah sa sľubne vyvíja, muž po čase navrhne, že má pre oboch alebo pre dievča prácu v zahraničí a potom dievča odovzdá obchodníkom alebo ju sám prinúti robiť prostitútku či striptérku.

Jednou z metód lákania obetí, ktorú však podľa IOM páchatelia používajú najmenej, je aj únos žien a detí priamo z ulice.

Zdielať na