Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Falošné nevesty zo Slovenska končia v Británii ako otrokyne
Zdielať na

Falošné nevesty zo Slovenska končia v Británii ako otrokyne

LONDÝN/BRATISLAVA / Slovenské ženy odchádzajú do Veľkej Británie, kde ich vydávajú za mužov, prevažne z Ázie a Afriky. Tí vďaka sobášu s občiankou Európskej únie získajú množstvo výhod. Falošné nevesty, na druhej strane, často končia bez dokladov a peňazí opustené v cudzej krajine, píše agentúra AP.

Klára Balogová mala osemnásť rokov, nemala ani cent a bola vo vysokom štádiu tehotenstva, keď cestovala tisíce kilometrov zo Slovenska do Anglicka, aby sa vydala za muža, ktorého nikdy predtým nevidela. Vedela, že mu nejde o ňu, ani o jej dieťa. 

Chcel jej európsky preukaz totožnosti. Svadba bola dohodnutá a jej 23 ročný pakistanský manžel by ňou získal právo žiť a pracovať v Európe.

Mladej žene sľúbili príjemné ubytovanie v Anglicku a aj nejaké peniaze. Po príchode ju previezli z Manchesteru do škótskeho Glasgowa, kde ju držali v byte s jej budúcim manželom. Keď tam nebol on, dohliadal na ňu jeho mladší brat. Okrem toho jej vzali doklady.

"Nepúšťali ma von, vraj to nešlo," začína rozprávanie drobná žena. "Raz týždenne sme išli von, spolu. Nikdy ma nepustili samú," spomína.

Dvadsaťsedemročnú Slovenku odviedli do Anglicka, kde ju predali Pakistancovi. Pozrite si reportáž:


Každý rok sa desiatky žien ako Klára, ktoré pochádzajú z chudobnejších kútov východnej Európy, nechajú nalákať na podvodné manželstvá na Západe.

Muži, najmä z Ázie a Afriky, platia veľké peniaze, aby mohli žiť, pracovať, žiadať o sociálne dávky či cestovať po Európe. Takmer celý zisk zhrabnú dohadzovači, častokrát organizované gangy. Ženy potom končia uväznené v cudzej krajine s prázdnymi rukami.

Boj s imigrantami

Táto, relatívne nová forma obchodu s ľuďmi prichádza v čase, kedy Británia sprísňuje hranice a politici v západnej Európe volajú po tvrdších zákrokoch proti imigrantom. Nezákonné svadby, vďaka ktorým sa dajú imigračné zákony obísť, sú stále častejšie a zahŕňajú priame dohody medzi nevestou a ženíchom, ale aj predaj neviest.

Väčšine z nich cestu do Británie, Írska, Nemecka či Holandska zaplatia. Niektoré si ani neuvedomia, do čoho sa namočili, až kým nedorazia na miesto. Ženy tam držia ako zajatcov, dokým sa nepodpíšu potrebné dokumenty. Zneužíva ich ženích, jeho priatelia, nútia ich k prostitúcii či obchodovaniu s drogami.

Niekedy sa dokonca vydávajú viackrát. "Žena môže byť predaná za tisícky eur," cituje odborníčku Europolu na boj proti obchodu s ľuďmi Angeliku Molnárovú agentúra AP.

Britské bezpečnostné zložky zachránili počas razie namierenej proti obchodníkom s bielym mäsom až 17 ľudí. Väčšina z nich vraj pochádzala zo Slovenska. Pozrite si reportáž:

Britské ministerstvo vnútra dostáva každoročne hlásenia o tisícoch falošných manželstiev. Ak žena so svadbou za peniaze súhlasí, je považovaná za spoluvinníka trestného činu.

Odborníci ale pripúšťajú, že obchod s nevestami je skutočne ťažké odhaliť. "Tento problém je oveľa väčší, ako si myslíme," potvrdzuje šéf jednotky Scotland Yard pre obchod s ľuďmi a únosy Phil Brewer. "Táto problematika zatiaľ nie je úplne pochopená," dodáva.

Bez práce i bez vzdelania

Aby ľudia pochopili, prečo takéto niečo ženy robia, stačí podľa AP prísť do dediny, odkiaľ Klára pochádza. Tak, ako väčšina slovenských žien, ktoré takto zneužili, pochádza z polorozpadnutej rómskej osady na hranici s Ukrajinou a Maďarskom. 

Väčšina plechových chatrčí tu nemá vodovod, cesty sú rozbité, domy špinavé a voda kontaminovaná.

Sociálny pracovník Nicholas Ogu hovorí, že pozná niekoľko žien z dediny, odkiaľ pochádza Klára, ktoré sa vydali v Británii. Tento obchod, podľa jeho slov, kontroluje rómsky gang, ktorý sľubuje nezamestnaných a nevzdelaným obyvateľom osád zisk v zahraničí. Ženy končia ako falošné nevesty alebo prostitútky, mužov zas nútia k práci v polootrockých podmienkach.

"Páchateľmi sú Slováci alebo Česi žijúci v Británii," hovorí slovenský veľvyslanec v Británii Miroslav Wlachovský.

Trinásť Slovákov, ktorí sa vo Veľkej Británii stali obeťami novodobého otroctva, je oslobodených. Britská polícia vtrhla do fabriky, kde pracovali pod nátlakom. Pozrite si reportáž:

Obľúbenou destináciou je podľa jeho slov Škótsko, pretože miestne zákony umožňujú svadbu bez súhlasu rodičov už od 16 rokov, v Británii je to až o osemnástich.

Lepší život?

Klára má teraz 22 rokov. V Británii sa mala vydať až po pôrode. V nemocnici ale vzbudila podozrenie. Najskôr nebola známa totožnosť otca jej dieťaťa a mladá žena ani nevedela, ako sa dostane domov, aj keď bývala len kúsok od nemocnice. Ženícha ešte pred svadbou deportovali.

Mladá mamička zostala úplne bez peňazí, žila v útulku a pred dvomi rokmi sa vrátila na Slovensko vďaka pomoci sociálnych pracovníkov.

Jej dcéra Aisa skončila v Británii v systéme sociálnej starostlivosti, kde zostáva, pretože sa úrady boja, že sa o ňu matka nebude vedieť postarať.

Napriek tomu pripúšťa, že by sa do Británie opäť vrátila a skúsila tam šťastie. "Nechcela som sa vrátiť domov. V Anglicku mi bolo stokrát lepšie," priznala.

Slovenka Ingrida sa v Británii chcela pre peniaze vydať za občana Nigérie. Dostala trest 15 mesiacov vo väzení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy