Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otrokovi z osady sa vyhrážajú. Ak nezmení výpoveď, podpália mu dom
Zdielať na

Otrokovi z osady sa vyhrážajú. Ak nezmení výpoveď, podpália mu dom

HUMENNÉ / Invalida Jozefa niekoľko rokov držali v osade ako otroka. Polícia páchateľov zadržala, no mužova rodina stále pokoj nenašla. Vraj sa im vyhrážajú, že ak svoje výpovede nestiahnu, podpália im dom.

Podľa polície mal Jozef v osade bývať a pracovať niekoľko rokov. Nie z vlastnej vôle, ale z donútenia. Miestni majú opačný názor. Čas tam podľa nich trávil dobrovoľne.

"Sám povedal, že sa tu cíti lepšie ako doma," tvrdí obyvateľ osady.

Jozef je invalidným dôchodcom. Bratia, ktorých polícia obvinila, mu podľa našich informácii poskytli stravu a strechu nad hlavou. Zato im Jozef mal pomáhať pri bežných prácach.

On ale tvrdí opak. "Bol som otrokom, robil som a oni mi brali peniaze," vraví Jozef.

"Muž v obave o svoje zdravie a tiež zdravie svojej rodiny býval u obvineného a vykonával pre neho rôzne práce. Každý mesiac mu pritom odovzdával celý svoj invalidný dôchodok," uviedol prešovský krajský hovorca Daniel Džobanik.

Pokusy o útek

Jozef sa z osady pokúsil niekoľkokrát utiecť. Osadníci mu v tom podľa jeho slov zabránili. "Keď som utiekol, našiel si ma a začal sa mi vyhrážať," tvrdí Jozef.

"Bežne sa stáva, že takýto ľudia nie sú zamknutí, čiže teoreticky odísť môžu, ale obchodníci, páchatelia sa im vyhrážajú," ozrejmuje vedúca úradu z Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová.

Súrodencov poslal sudca okamžite za mreže. Osadníci ale Jozefovej rodine udanie na polícii zabudnúť nevedia.

"Tridsaťročný muž sa mal Jozefovi a jeho príbuznej vyhrážať, že ak nestiahnu svoje výpovede, postará sa o to, že im podpália dom," dodáva Džobanik.

Jozefovej rodine sa vyhrážajú, že im podpália dom, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy