Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia a elektrikári robia razie v osadách
Zdielať na

Polícia a elektrikári robia razie v osadách

CHRASŤ NAD HORNÁDOM, VÍTKOVCE / Samozvaní elektrikári z osád operujú naplno. Ako stopy po nich ostávajú naťahané káble a množstvo čiernych odberateľov. Policajti a elektrikári preto obsadzujú osady.

Osady okolo pol ôsmej ráno obsadilo desať elektrikárov, prešli každý jeden dom. Podozrivé elektrické prípojky dôkladne rozobrali.

Nelegálny odberatelia sú prefíkaní a snažia sa čierny odber elektriny skryť. "Neoprávnený odber sa považuje za trestný čin. Je to krádež. Práve pre toto sa robia takéto kontroly," uviedla hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová.

Nelegálny odber

Hoci inšpektorom podozrivá kabeláž neunikne, nájsť vinníka je častokrát problémom. Majiteľku jedného z domov, kde našli zavedený kábel, nelegálny odber prekvapil. "To tu už je dávno, odkedy moja mama žila. Vtedy to bolo legálne, zabudli to tu. Ja som tu nebola," hovorí majiteľka domu Vlasta Kandráčová.

"Našli sme tri neoprávnené odbery, ktoré boli bez zmluvného vzťahu s našou spoločnosťou. Skontrolovali sme približne štyridsať domov. Každá neodborná manipulácia s elektrickým vedením alebo elektrinou ako takou je nebezpečná pre človeka," dodáva Danihelová.

Dva roky za mrežami

Neoprávnené odbery elektrickej energie prídu najskôr na stôl markusovským policajtom. Tí ďalej rozhodnú o ďalšom postupe. "Takýto nedovolený odber elektrickej energie klasifikujeme ako krádež, za čo hrozí páchateľom až dvojročné väzenie," uviedol hovorca košickej krajskej polície Alexander Szabó.

Tukabel

Pri odbere elektriny v Rudňanoch na východe Slovenska vznikol aj súčasný hit internetu tukabel. Žena v reportáži Matúša Gavláka vysvetľovala, že všade sú samé káble. Pri distribúcii elektriny v tomto prípade o čierny odber elektriny nejde. Miestni ale hovoria o úžere.

VIAC ČÍTAJTE TU: Osadník distribuuje elektrinu, miestni hovoria o úžere

Súvisiace články

Najčítanejšie správy