Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osadník distribuuje elektrinu, miestni hovoria o úžere
Zdielať na

Osadník distribuuje elektrinu, miestni hovoria o úžere

RUDŇANY / V rudňanskej osade žijú rodiny, ktoré majú vybudovanú prípojku na elektrinu. Za pravidelné mesačné poplatky elektriku distribuujú do ostatných chatrčí. Situáciu s elektrinou rieši už polícia. Kvôli hádke distribútora a jedného z odberateľov.

Problémy s elektrinou v osade už rieši polícia. Miestni otvorene hovoria o úžere. "Sama úžera tu je. Majú štyri elektriny," hovorí obyvateľ Vojtech.

Predaj elektriny

Podnikavci ostatným obyvateľom osady cez svojvoľne naťahané káble predávajú elektrinu. Poplatok za pripojenie stanovili na sto eur. Potom platia mesačný paušál. "Berie mesačne od nás 35 eur. Od každého jedného človeka, je nás približne tridsať ľudí," dodáva Vojtech. 

"Tu kábel, tu kábel. A peniaze si užíva na automatoch," hovorí obyvateľka osady Helena Červeňáková. Pripojených a závislých na prúde je tridsaťjeden ľudí. Keďže im majitelia prípojných miest elektrinu vypínajú a zapínajú ako sa im zapáči, rozhádaných osadníkov museli krotiť policajti.

"Ešte ide vyskakovať, že je to jeho elektrina. On za ňu platí. Áno platí, ale my mu zarábame. Je to naša elektrina, spoločná," dodáva Vojtech. "Žiadnu elektrinu nikomu nebudem dávať. A budem ho obviňovať, že ma obviňuje," hovorí majiteľ prípojného miesta Pavol Žiga.

Neoprávnený odber?

"Pokiaľ má odberateľ platnú združenú zmluvu o dodávke a distribúcií elektriny a celá jeho spotreba vrátane tej, ktorú ďalej majú spotrebovať odberatelia napojení priamo na jeho odberné miesto, je riadne zameraná elektromerom, nejde o neoprávnený odber," uviedla hovorkyňa východoslovenských elektrární Andrea Danihelová.

Keď majiteľ odberného miesta ďalej bez zisku prenáša elektrinu na ďalších odberateľov, musí si podľa hovorkyne splniť oznamovaciu povinnosť voči úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy