Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
V Humennom bojujú s epidémiou žltačky, za šírenie choroby hrozí väzenie
Zdielať na

V Humennom bojujú s epidémiou žltačky, za šírenie choroby hrozí väzenie

HUMENNÉ / V Humennom bojujú s epidémiou žltačky. Podľa obyvateľov ju šíria nedisciplinovaní pacienti. Ľudia, ktorí sa chcú chorobe vyhnúť, navrhujú, aby ich kontrolovali policajti. Tí na to majú právo. Šírenie nákazlivej choroby je totiž trestný čin, za ktorý hrozí väzenie.

Za ohnisko nákazy hygienici označili osadu Podskalka. Riaditeľka jednej zo základných škôl Jarmila Oravcová hovorí, že kým oni pravidelne dezinfikujú a používajú mydlá s 90-percentným obsahom alkoholu, zápasia s tým, že nie všetci chorí rešpektujú to, že by sa verejnosti mali vyhýbať.

"Myslím, že by túto informáciu mohla dostať aj mestská polícia, aby ich občas skontrolovali, či sú doma, aby sa žltačka ďalej nerozšírila," hovorí Oravcová.

Nebezpečný ale môže byť aj kontakt s nákupným košíkom, kľučkou či autobusovým sedadlom. "Môže sa nakaziť aj človek, ktorý neprišiel do kontaktu s chorým," potvrdzuje lekárka z infekčnej ambulancie v humennskej nemocnici Emília Tkáčová.

Trestný čin

Ak sa chorý človek pohybuje na verejných miestach, podľa Úradu verejného zdravotníctva sa tak môže dopúšťať priestupku. Hrozí mu pokuta viac ako 1 600 eur. Podľa závažnosti a následkov to ale nemusí byť všetko.

"V prípade, ak šíri nebezpečnú nákazlivú ľudskú chorobu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,"
potvrdzuje Úrad.

Hrozí väzenie

"Určite každý, kto má vedomosť, že je šírená nákazlivá ľudská choroba, by mal dať podnet na trestné stíhanie," myslí si expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

V takýchto prípadoch by potom museli zakročiť policajti. "Aby polícia vo veci začala konať, začala preverovať tieto skutočnosti a mohli sa uskutočňovať kroky v súvislosti s trestným konaním," dopĺňa Kurilovská.
 
Ak policajti zistia, že niekto nákazlivú ľudskú chorobu šíri, hoci neúmyselne, trestom môže byť väzenie.

"Ak sa preukáže, že išlo o rozšírenie nákazlivej ľudskej choroby z nedbanlivosti, vinník môže byť potrestaný odňatím slobody až na tri roky,"
potvrdila prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy