Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ovládnutie strany Borisom Kollárom považujú jej členovia za nezákonné
Zdielať na

Ovládnutie strany Borisom Kollárom považujú jej členovia za nezákonné

BRATISLAVA / Len minulý týždeň avizoval podnikateľ Boris Kollár vstup do politiky a už čelí prvej kritike. Konkrétne za spôsob, akým prišiel k strane Sme rodina - ktorá bola predtým rusínskou stranou Náš kraj. Jej bývalá členka a jeden z podpredsedov tvrdia, že zmeny boli nezákonné. Kollár trvá na tom, že je to nezmysel.

Niektorí aktuálni a bývalí členovia politickej strany Náš kraj nesúhlasia s výmenou štatutára na čele strany a s jej následným premenovaním na stranu Sme rodina, ktorá sa chystá do parlamentných volieb v marci 2016.

Tvrdia pritom, že zmeny sa udiali v rozpore so stanovami a od novej strany sa dištancujú. Na tlačovej besede v Prešove o tom informoval podpredseda strany Náš kraj a predseda jej krajskej organizácie v Bratislave Jozef Hoško.

Hanba

Ako uvádzajú predstavitelia strany vo svojom vyhlásení, je hanbou, že sa strana stala predmetom obchodu alebo výmeny za neznáme služby, ku ktorým podľa nich došlo nezákonným spôsobom.

Členovia sa o zmene názvu a štatutára strany údajne dozvedeli až z médií. Zmenám údajne predchádzali dva snemy. Na prvom 1. novembra sa údajne po dovtedajšom predsedovi strany Milanovi Mňahončákovi stal štatutárom Peter Pčolinský.

Dva podpisy

Následne 10. novembra na ďalšom sneme bol údajne za štatutára zvolený Boris Kollár. Pod zápisnicami týchto snemov sa však podľa členov strany nachádzajú vždy iba dva podpisy spomínanej trojice. Spochybňujú, že by sa na ňom zúčastnili aj ďalší delegáti. Na základe toho podľa nich nebol snem právoplatný.

Podľa Hoška k nemu chýba riadna zápisnica a nezúčastnil sa na ňom nadpolovičný počet delegátov, potrebných na rozhodnutia o zmene smerovania strany, novom predsedovi a zmene názvu strany. "Na snem mne, ani ďalším členom, žiadna oficiálna pozvánka neprišla," tvrdí Hoško.

Fiktívne zápisnice

Podľa bývalej predsedníčky strany Náš kraj Ľuby Kráľovej boli jej členovia pošpinení tým, že im vytýkajú, že sa údajne na strane obohatili. Konať začali preto, že majú podozrenie, že snemy sa nekonali a zápisnice sú fiktívne. "Teraz to patrí už do rúk orgánom činným v trestnom konaní, aby dokázali, či to bol alebo nebol podvod. My sme vyslovili podozrenie, že podvod sa stal, lebo nikto z reálnych členov strany tam nebol," uviedla Kráľová.

Podľa členov pochybil dovtedajší predseda Milan Mňahončák, ktorý konal bez ich vedomia. "Nešlo o žiadne posunutie, žiadnu transformáciu strany. Bol zvolený nový predseda, ktorý si môže so stranou robiť čo chce. Ja do toho nezasahujem. Členstva v strane som sa vzdal, a tak už nie som jej členom. Preto sa k tomu viac vyjadrovať nebudem," uviedol Mňahončák. K počtu delegátov na sneme sa nevyjadril.

Rusínska národnostná menšina

Politická strana Náš kraj bola Ministerstvom vnútra zaregistrovaná 2. septembra 2010. Vznikla s cieľom reprezentovať rusínsku národnostnú menšinu a zmeniť regionálnu politiku na Slovensku. Potom, čo neuspela v parlamentných voľbách, sa venovala najmä politike na regionálnej úrovni.

Na poslednom riadnom sneme v máji mala strana 114 členov. Pod vyhlásenie k výmene predsedov strany sa podpísali štrnásti. Ďalší tak zatiaľ podľa Kráľovej neurobili najmä pre krátkosť času. Potvrdili vraj však, že sa na sneme nezúčastnili.

Osvedčené podpisy

Boris Kollár sa novým štatutárom politického hnutia Náš kraj stal oficiálne schválením zmien ministerstvom vnútra. Ako informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, rezort vykonal zmenu štatutárneho orgánu na základe predloženého uznesenia príslušného orgánu strany.

"Toto uznesenie bolo podpísané štatutárnym orgánom a novozvoleným štatutárnym orgánom, pričom podpisy boli osvedčené," informuje tlačový odbor MV. Kollár sa o hlasy do parlamentných volieb chystá uchádzať s premenovaným názvom na Sme rodina, čím sa vyhne zbieraniu 10-tisíc podpisov nutných na registráciu novej strany.

Trestné oznámenie

Aktuálni členovia strany však dali vec na posúdenie právnikom. Chcú podať trestné oznámenie a na súd aj návrh na predbežné opatrenie. "Aby nikto z aktuálneho vedenia strany Sme rodina nemohol nakladať so stranou ako s jeho vlastnou, pretože to stále cítime tak, že tá strana patrí nám a stále sa volá Náš kraj," uzavrel Hoško.

Téme sa venujú redaktori Lucia Stráňavová a Vlado Jurek:

Najčítanejšie správy