Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pašeráci ľudí zo slovensko-ukrajinskej hranice zrejme menia taktiku
Zdielať na

Pašeráci ľudí zo slovensko-ukrajinskej hranice zrejme menia taktiku

BRATISLAVA / Vrtuľník Mi-2 nemusí byť ojedinelým prípadom, keď sa prevádzači zrejme snažili dostať migrantov na Slovensko vzduchom. Stroj, ktorý spadol neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice, našli v piatok. No už pred dvoma mesiacmi núdzovo pristálo v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou iné lietadlo.

Zlín Z-37, ľudovo nazývaný Čmeliak, sa používa predovšetkým v poľnohospodárstve na postreky plodín.

Cesta do Európy

V lietadle chýbala 650-litrovú nádrž na chemikálie. Mohlo tak teoreticky prevážať niekoľko nelegálnych migrantov. 

"Informácie o operatívno-pátracej činnosti verejnosti nie je možné poskytnúť," povedala televízii JOJ nedávno hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

O prípad sa ale podľa zistení televízie JOJ zaujímajú bezpečnostné zložky i tajná služba. Lietadlo zrejme slúžilo na pašovanie ľudí do Európy. Naša hranica s Ukrajinou je totiž aj hranicou Schengenu.

Kaliňák: Hľadajú nové trasy

A s tým môže súvisieť aj nehoda vrtuľníka Mi-2. Nepovolený prelet cez ukrajinsko-slovenskú hranicu zaznamenali podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka v stredu v noci.

Podľa neho v poslednom období často dochádzalo k narušeniu našich hraníc vo vzduchu. „Vzhľadom na nepriechodnosť našej hranice po zemi hľadajú pašeráci a migranti rôzne ďalšie trasy, ktorými by mohli svoju nelegálnu činnosť vykonávať. Zriadili sme preto pracovnú skupinu, ktorá na tom intenzívne pracuje. A od piatka minulého týždňa máme na východnej hranici naše letové prostriedky Mi-171 a Bell 429,“ povedal Kaliňák.

Pašovaniu ľudí vzduchom sa venuje reportér Rastislav Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy