Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Injekcia do obnovy bytov: Štátny fond rozvoja bývania uvoľní 130 miliónov eur
Zdielať na

Injekcia do obnovy bytov: Štátny fond rozvoja bývania uvoľní 130 miliónov eur

BRATISLAVA / V mnohých bytových domoch na Slovensku je kvalita bývania znížená popraskanými panelmi, masívnymi únikmi energie a život ohrozujúcimi výťahmi. Štátny fond rozvoja bývania preto na budúci rok na ich obnovu uvoľní 130 miliónov eur zo štrukturálnych fondov.

Injekciu do obnovy potrebujú najmä domy, ktorých životnosť sa blíži ku koncu. "Bytový fond, ktorý tu máme, je pomerne starý a našim cieľom je predĺžiť jeho životnosť," hovorí generálna riaditeľka Štátneho fondu rozvoja bývania Dana Pištová.

"V súčasnosti sú v katastrofálnom stave. Problémom sú popraskané steny či staré výťahy," potvrdzuje realitná maklérka Andrea Smolinská.

Poškodené rozvody

Čím je dom starší, tým horšie sa v ňom žije, ale sa s ním aj ťažšie obchoduje. Problémom sú často poškodené rozvody vody, tepla a energie.

Priemerný náklad na obnovu jedného bytu je okolo 5 tisíc eur. Pri kompletnej rekonštrukcii je možné si tieto peniaze požičať aj s nulovým úrokom.

Tisíce bytov

Štátny fond rozvoja bývania v tejto súvislosti dostal z troch operačných programov 130 miliónov eur, za ktoré v priebehu budúceho roka obnoví 27 tisíc bytov.

"Nejde o nejaké dotácie, ale o zvýhodnené úvery, to jest pre verejné financovanie je efektívnejšie toto ako poskytnúť nenávratný zdroj financovania," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Predĺženie životnosti

Ak peniaze nevyčerpáme do konca augusta, musíme ich vrátiť. Cieľom vlády ale je, aby do konca roka 2020 bolo komplexne obnovených viac ako 70 percent budov, čím sa predĺži aj ich životnosť.

"Keď sa obnoví dom a vojdete dovnútra a cítite teplo domova, je to na tých ďalších 30 rokov," konštatuje technička bytového domu Anna Mikulová.

Bytové domy sa budú budúci rok obnovovať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy