Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament schválil dobrovoľnú vojenčinu, armáde chýbajú zálohy
Zdielať na

Parlament schválil dobrovoľnú vojenčinu, armáde chýbajú zálohy

BRATISLAVA / Presne desať rokov po zrušení základnej vojenskej služby sa do armády vracia výcvik civilov. Armáda od januára začne s náborom dobrovoľníkov. Vyplýva to zo zákona, ktorý schválil parlament.

Záujemcovia, ktorí budú spĺňať podmienky, absolvujú dvanásťtýždňový výcvik. Bezplatne budú mať zabezpečené ubytovanie a stravovanie, požičajú im výstroj a výzbroj. Zároveň dostanú za dobrovoľný výcvik príspevok 375 eur.

Obava z extrémistov

Keďže ide o príspevok a nie príjem, po dohode s ministerstvom financií nebude táto čiastka zdaňovaná. Budú im tiež preplácať cestovné náklady a ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia.

"Rôzne extrémistické skupiny a polovojenské jednotky vyzývajú svojich členov a podporovateľov, aby sa dobrovoľne hlásili aj do ozbrojených síl. Aby získali znalosti, tréning, výcvik, ktorý by potom mohli využívať," obáva sa bezpečnostný expert a bývalý analytik ministerstva obrany Jaroslav Naď.

Šéf rezortu Martin Glvač ubezpečil, že majú mechanizmy, aby sa na dobrovoľnú vojenskú prípravu nedostali ľudia so silne militantným správaním. "Minimalizácia tohto rizika spočíva v prísnom a dôslednom výbere uchádzačov o vstup do dobrovoľnej vojenskej prípravy. Uchádzači budú preverovaní v zmysle platnej legislatívy všetkými zákonnými možnosťami," ubezpečilo televíziu JOJ ministerstvo obrany.

Nedostatkové povolania

Výcvik sa bude skladať z dvoch častí – deväť týždňov bude trvať základný výcvik a tri týždne odborná príprava.

O dobrovoľnú vojenskú službu môžu požiadať bezúhonní občania. Musia mať najmenej stredné odborné vzdelanie, ovládať štátny jazyk a byť zdravotne a psychicky spôsobilí.

"Kandidáti na absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy by mali preukázať najmä vysokú úroveň vlastenectva a pocitu spoluzodpovednosti za bezpečnosť vlastnej krajiny," zdôraznil náčelník generálneho štábu Milan Maxim.

Ročne chce armáda vycvičiť asi 150 ľudí. Zaujíma sa predovšetkým o odborníkov. V prípade núdzového stavu jej chýbajú napríklad IT špecialisti, lekári, vodiči či automechanici.

Pozrite si analýzu Adama Zavřela v Novinách o 17:

Najčítanejšie správy