Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sen každého chlapca. Slovenská armáda má stále tank T 72
Zdielať na

Sen každého chlapca. Slovenská armáda má stále tank T 72

BRATISLAVA / Slovenská armáda má vo svojej výbave sen nejedného malého chlapca. Tank T 72, ktorý je dlhý takmer sedem metrov a široký takmer štyri metre. Váži viac ako 42 ton. Po zemi sa dostane aj tam, kde iné stroje zaručene neprejdú.

Kolos na dvoch pásoch používajú naši vojaci od 70. rokov minulého storočia. Naša armáda ho má vo výzbroji dodnes. "Máme jeden prápor. Jeden prápor, to hovoríme o 30 vozidlách. Je to štandard, ktorý je zachovaný," hovorí náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Milan Maxim.

Priemerná spotreba

Tank T72 má dvanásťvalcový štvortaktný viacpalivový motor. S neuveriteľným výkonom 573 kW a ešte neuveriteľnejšou spotrebou. "Priemerná spotreba tanku je od 240 litrov do 550 litrov nafty na 100 kilometrov. Záleží to od terénu," hovorí inštruktor tankového výcviku Stanislav Janíček.

V prípade tankov ale podľa inštruktora na spotrebe nezáleží. "Najkrajšie je blato, sneh, voda a špina pre tankistu," dodáva inštruktor.

Neuveriteľný zážitok

Na vlastnej koži tank vyskúšal aj reportér TV JOJ Samuel Migaľ. "Samotná jazda pre posádku je neuveriteľným zážitkom," opisuje Samo Migaľ.

"Ten motor hučí za vami. Cítite, že keď šliapnete na ten plyn, tak ten tank ide a vtedy ste pánom," opisuje vodič tanku Milan Bučanský.

Napriek tomu, že slovenské tanky patria pomaly do kategórie seniorov, roky im na výkone neubrali. Svoju silu majú stále. No nie je vylúčené, že im nejaké tie technické vrásky onedlho vyhladia. "Otázku tankov budeme musieť v najbližšej dobe vyriešiť," dodal generálny náčelník Milan Maxim.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy