Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alarmujúca štatistika. Každé deviate dieťa sa narodí predčasne
Zdielať na

Alarmujúca štatistika. Každé deviate dieťa sa narodí predčasne

BRATISLAVA / Na Slovensku sa každoročne narodí približne 55 tisíc detí, z toho každé deviate prichádza na svet predčasne, čiže pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Informovala o tom predsedníčka Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti Darina Chovancová.

U týchto detí sa vyskytujú dlhodobé zdravotné následky desať ráz častejšie ako u donosených novorodencov.

"Ani hmotnosť, ani gestačný týždeň nám presne nepovedia, či to dieťatko prežije a v akom bude stave. Tie orgány ešte nie sú pripravené na život mimo maternice," hovorí Chovancová.

Za uplynulé desaťročie vzrástol počet predčasne narodených detí s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov o 30 percent. V rámci Európy predstavujú nedonosené deti najväčšiu skupinu detských pacientov, pričom ich zdravotné komplikácie sú najčastejšou príčinou úmrtia do piateho roku života.

S následkami

Najťažšie sú prvé dni, týždne a mesiace. V nich sa rozhoduje o tom, či dieťa prežije a s akými následkami.

Predčasne narodené deti si nedokážu udržať telesnú teplotu, sú veľmi citlivé na hluk, svetlo aj dotyky, s ktorými ešte v maternici nemali prísť do styku a trápia ich aj tráviace ťažkosti, ak vôbec dokážu potravu prijímať sami.

"To ani nebolo dieťa, vyzeral úplne inak, maličký scvrknutý, pľúca, mozog, aké všetky problémy," opisuje mama predčasne narodeného dieťaťa. Ona mala tehotenstvo úplne bez komplikácií. Až kým nezačala krvácať.

Rizikové faktory

Niektorým predčasným pôrodom sa zabrániť nedá.

V mnohých prípadoch sa ale riziko predčasného pôrodu predvídať dá. A to pri komplikáciách v tehotenstve, ako je napríklad tehotenská cukrovka, alebo vysoký krvný tlak, tehotenstvá po umelom oplodnení a vysoký vek rodičky.

Preto je dôležité chodiť na pravidelné gynekologické prehliadky.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy