Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nástup zimy sa odkladá, podľa predpovede nepríde ani na Martina
Zdielať na

Nástup zimy sa odkladá, podľa predpovede nepríde ani na Martina

BRATISLAVA / Na svätého Martina často snežiť začína. Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí. V tomto počasí by sa však hodili iné pranostiky. Pri príkemných teplotách posledných dní mali ľudia chuť skôr si ísť opekať, či na prechádzku ako pomýšľať na sánkovačku.

Pranostika hovorí, že Martin príde na bielom koni a prinesie so sebou aj bielu prikrývku. Aj tento rok to ale vyzerá tak, že prikrývka nebude a jediný biely bude kôň.

"Je to symbolika, že v minulosti už bol prvý sneh, no a teraz keď je to také nevyspitateľné. Dnes teda ten Martin príde, ale ten kôň bude grošovaný a nie biely," hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Štyridsať pranostík

Sneh na Martina nebol ani v roku 2007, 2009 2011 a 2012 a ani minulý rok. "V predchádzajúcich rokoch, keď si zoberieme tých desať, tak prevládalo teplejšie počasie a aj v ďalších rokoch bude," informuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Na Martina najčastejšie padal sneh v Bratislave, v Trenčíne a Košiciach a s týmto dňom sa viaže vyše 40 pranostík. "Na svätého Martina, drž sa synku komína. Alebo na svätého Martina dobrá už býva perina, takže hovorí to skôr o chladnejšom charaktere počasia," vysvetľuje Jurčovič.

Nadpriemerný plášť

Najznámejšia legenda hovorí, že svätý Martin dal polovicu plášťa žobrákovi, aby mu nebola zima, teraz sú ale teploty také, že by žiadny plášť nepotreboval.

"Dlhodobá predpoveď hovorí, že november má byť nadpriemerný, takže na prvý sneh budeme ešte dlho čakať," dodáva meteorológ. Zimné pranostiky sa tak o pár rokov môžu pokojne zmeniť na letné, o čom svedčí aj nedeľný teplotný rekord.

Pozrite si reportáž redaktorky Alexandry Kepazovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy