Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kompa medzi Vojkou a Kyselicou nie je predražená, tvrdia vodohospodári
Zdielať na

Kompa medzi Vojkou a Kyselicou nie je predražená, tvrdia vodohospodári

BRATISLAVA / Tvrdenia poslanca za Most-Híd Árpáda Érseka, že prevádzka kompy medzi Vojkou a Kyselicou je predražená a že verejná súťaž na novú kompu nebola transparentná, sú nepravdivé a zavádzajúce, uviedla Diana Migaľová Bachierová, hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavka, ktorá kompu prevádzkuje.

Nová kompa premávajúca medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica bola podľa Diany Migaľovej Baschierovej obstaraná transparentnou verejnou súťažou zverejnenou v medzinárodnom vestníku a zadávacie podmienky na jej obstaranie spĺňali požiadavky obcí.

Vysoké náklady

Árpád Érsek vo štvrtok kritizoval Vodohospodársku výstavbu, že plytvá peniazmi pri verejných obstarávaniach. Upozornil, že od 1. júla prevádzkuje kompu z Vojky do Kyselice firma Ponton City, ktorá podľa neho počas verejného obstarávania nespĺňala viacero podmienok a mala byť vylúčená zo súťaže. Za problém považuje aj prílišné náklady na jej prevádzku.

"Kým doteraz túto kompu prevádzkoval štátny podnik za 700-tisíc eur ročne, tak od začiatku júla dostáva súkromná firma zo štátneho rozpočtu 1,65 milióna eur ročne, čo je dvakrát viac peňazí," povedal Érsek s tým, že zmluva je podpísaná na pätnásť rokov, čím táto firma zarobí takmer 25 miliónov eur za toto obdobie.

Pomoc obciam

Podľa Baschierovej boli ročné náklady na starú kompu 1,2 milióna eur a nie 700 tisíc eur, ako uviedol poslanec. Zdôraznila, že náklady na jedno prepravené vozidlo nie sú vyššie, než boli počas prevádzky starej kompy.

Baschierová vysvetlila, že pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo boli niektorým obciam sťažené podmienky pre každodenné fungovanie a dochádzanie ľudí za prácou. Vodohospodárska výstavba sa podľa nej snažila týmto obciam "maximálne pomôcť".

Zvýšená intenzita prevádzky

Od roku 2012 sa najprv zvýšila intenzita prevádzky kompy, následne sa kúpila modernejšia kompa, ktorá premáva dvakrát častejšie, má o 50 percent vyššiu kapacitou, je rýchlejšia, odolnejšia a môže plávať aj v horších poveternostných podmienkach.

SITA

Baschierová považuje za zarážajúce, že práve strana Most-Híd, ktorá má v povodí Vodného diela Gabčíkovo svojich voličov a v minulosti jej patril aj post ministra životného prostredia, "pre tieto obce nedokázala urobiť to, čo súčasné vedenie podniku spravilo za relatívne krátky čas".

"Vyjadrenie poslanca Érseka preto vnímame len ako nekorektnú predvolebnú kampaň, ktorá odznela len hodinu pred vopred plánovaným stretnutím starostov obcí s vedením VV, na ktorom sa mali vyhodnotiť výsledky prevádzky novej kompy a riešiť ďalšia spolupráca," uviedla.

Spokojnosť obcí

Samotné obce sú s prevádzkou novej kompy spokojné. "Občania nielen z Vojky, ale aj z okolitých obcí sa deväť rokov márne domáhali zlepšenia podmienok na kompe. Až teraz sa konečne dočkali," uviedol starosta obce Vojka nad Dunajom Donald Állo.

Podľa starostu Rohoviec Eugena Horvátha sa "situácia konečne vyriešila k našej spokojnosti, ľudia sú radi, že kompa premáva častejšie a má vyššiu kapacitu. Prístup na druhý breh sa tak značne zjednodušil". Rovnako sa vyjadrila aj starostka obce Kyselica Erika Orosz Ágoston.

"Katastrálne územie Kyselice bolo výstavbou vodného diela rozdelené, mnohí naši ľudia majú pozemky na opačnom brehu, preto privítali novú kompu s radosťou," povedala.

Pozrite si priloženú reportáž Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy