Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Tatrách je sezónna uzávera, niektoré štíty majú výnimku
Zdielať na

V Tatrách je sezónna uzávera, niektoré štíty majú výnimku

VYSOKÉ TATRY / Už šiesty deň platí v Tatranskom národnom parku sezónna uzávera. Výrazne skresala možnosti turistov dostať sa niekde, odkiaľ je pekný výhľad, teda na štít alebo do sedla. Mnohým sa to nepáči, no nevedia,že vďaka počasiu je možné vystúpiť na dva štíty a do jedného sedla úplne legálne.

Sezónna uzávera platí v Tatranskom národnom parku od 1. novembra. Turisti môžu ísť len po chaty, výnimkou je Chata pod Rysmi.

Výnimky na výstup

Pre turistov v Tatrách je ale niekoľko výnimiek. Môžu vystúpiť na Slavkovský štít či prejsť z Popradského plesa cez Ostrvu na Sliezsky dom. Podmienku je, že nesmie byť súvislá vrstva snehu.

Podľa reportéra TV JOJ Joža Kubániho sú podmienky v týchto dňoch ideálne.

Špecifické postavenie má Predné Solisko. Tam bežne ľudia chodia aj v zime a neexistuje žiadne obmedzenie.

Ochrana prírody

Sezónna uzávera je najmä pre ochranu prírody ale aj kvôli menej skúseným turistom. Ochranári nepredpokladajú, že by sa mala zrušiť. "Z hľadiska ochrany biodiverzity budeme trvať, lebo má opodstatnenie," tvrdí riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko.

Niektorí turisti namiesto chodenia uprednostňujú lanovky. Tie majú cez týždeň technické prestávky, cez víkend by podľa reportéra Joža Kubániho mali ťahať všetky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy