Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aj Slovensko má svojho Schindlera. Bratislavčan Grünhut zachránil 3-tisíc Židov
Zdielať na

Aj Slovensko má svojho Schindlera. Bratislavčan Grünhut zachránil 3-tisíc Židov

BRATISLAVA / Aj Slovensko má svojho Oskara Schindlera. Bratislavčan Aron Grünhut zachránil v čase holokaustu približne 3-tisíc Židov. V centre Bratislavy mu teraz odhalili pamätnú tabuľu. Na slávnostnom akte sa zúčastnil minister kultúry Marek Maďarič.

Minister kultúry Maďarič si myslí, že je správne a užitočné vyzdvihovať osudy ľudí, ktorí vykonali niečo mimoriadne.

"V ťažkých vojnových časoch s rizikom ohrozenia vlastného života konal hrdinsky a ľudsky," poznamenal Maďarič. Rovnako spomenul jeho povojnové aktivity, ktoré sa týkali záchrany kultúrneho dedičstva bratislavských Židov, ako bol napríklad ortodoxný cintorín.

Neuveriteľný príbeh

Zaslúžil sa tiež o výstavbu novej ješivy a synagógy v Jeruzaleme s názvom Pressburg. Ješiva pokračuje v tradícii najstaršej bratislavskej židovskej školy preslávenej rabínom Chatamom Soferom. Na podujatí boli prítomní aj vedúci predstavitelia bratislavskej židovskej komunity.

archív Martina Mózera

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel poznamenal, že keď si pred rokom prečítal životný príbeh Arona Grünhuta, myslel si, že ide o mytológiu.

"Čítal som príbeh, ktorému nebolo možné uveriť, že sa skutočne stal," dodal. Jedno z jeho prvých zachránených detí sa neskôr stalo hlavným rabínom Jeruzalema a Izraela.

Pamätná doska

"Dúfam, že odhalením pamätnej dosky príde k oživeniu Arona Grünhuta a že prispeje k tomu, aby sa na jeho meno nikdy nezabudlo," poznamenal.

Pamätná tabuľa vznikla vďaka podpore ministerstva kultúry a hlavného mesta Bratislavy. Jej autorom je akad. maliar Vladimír Chovan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy