Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mladej mamičke zachránil život v roku 1939 Dunaj
Zdielať na

Mladej mamičke zachránil život v roku 1939 Dunaj

BRATISLAVA/HAIFA / Toto je svedkyňa unikátnej záchrannej akcie z roku 1939. Katarína Borovanová bola mladá mamička, keď sa dostala na loď medzi židovských utečencov. Ilegálny transport do Palestíny organizoval "Aron GRUNHUT". Viac ako tisíc Židov sa vďaka nemu podarilo zachrániť pred smrť v koncentračných táboroch...

Bez jedla, vody... Len s ryžou

Na palube parníka Erzsébeth Királyné (Kráľovná Alžbeta), teda ilegálnym transportom odišlo v júli 1939 do Palestíny viac ako 1 300 židovských utečencov z Bratislavy. O tejto dobrodružnej plavbe prvýkrát prehovorila práve Katka Borovanová, vtedy mladučká mamička s ročným synčekom.

"Nemali sme čo jesť a ani voda nebola, len ryža. Každý deň sme mali ryžu vo vode... Sme boli tri mesiace na otvorenom mori. Veľa ľudí zomrelo. Zabalili ich do vreca a hodili do mora," spomína Borovanová.

Tri mesiace hrôzy

Loď sa dostala po Dunaji až do Bulharska, kde ju zastavila pobrežná stráž. Po intervencii predstaviteľa ortodoxnej obce z Bratislavy sa ale podarilo vybaviť tranzitné víza pre utečencov, ktorí po dlhých týždňoch čakania mohli prestúpiť do nákladnej lode. A to bolo v deň, kedy vypukla druhá svetová vojna. Utečenci sa dostali až do izraelského mesta Haifa.

"Keď nás videli, dali Petríkovi jeden banán a on ho so šupkou chcel jesť," dodáva. Všetky mená zachránených osôb nie sú známe. O niektorých vedia len ich rodinný príslušníci.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy