Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
O Lászlóvi Csatárym budú rozhodovať dva súdy
Zdielať na

O Lászlóvi Csatárym budú rozhodovať dva súdy

BRATISLAVA / László Csatáry sa podľa súčasného právneho stavu má postaviť pred dva súdy súčasne. Jednak do troch mesiacov začne konanie v Maďarsku, kým u nás v Košiciach má súd 20. júla rozhodnúť, kde si odpyká doživotný trest. Pripomeniem, že nacistický zločinec má 98 rokov.

Košický súd rozhodne v júli

Ján Šanta ako prokurátor v Košiciach musel v roku 1995 týždeň vkuse počúvať svedkov udalostí z druhej svetovej vojny. Pri jeho stole sa denne vystriedalo 6 ľudí. Vypočúvanie museli často prerušiť pre plač obetí. Všetko počúvali kanadskí vyšetrovatelia, ktorí po ňom vtedy išli. Prokurátora výsluchy poznačili na celý život.

Csatáryho popisovali takto: "Ako prísneho veliteľa, vždy symbolicky s bičom," hovorí Šanta.

Po vojne ušiel do Kanady

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili, a čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy