Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý židovský väzeň: Riaditeľ tábora sa hral na Boha
Zdielať na

Bývalý židovský väzeň: Riaditeľ tábora sa hral na Boha

BRATISLAVA / Tomi Reichentál mal iba devať rokov, keď ho deportovali do koncentračného tábora Bergen-Telsen. O ukrutnostiach, ktorých bol svedkom, mlčal dlhé roky. Teraz sa rozhodol ako jeden z posledných čo prežili prehovoriť. Nakrúcali sme s ním v bývalom lágri v Seredi, kde Tomiho rodinu rozdelil dnes najhľadanejší nacistický zločinec.

V jednej izbe sa tlačili tri rodiny

Tomi Reichentál sa dostal do Serede, keď  miesto úkrytu jeho rodiny prezradila gestapu ich suseda. "My sme sa tu cítili ako väzni po prvý krát. Okolo boli tie veže a gardisti tiež niekoľkí Nemci," opísal bývalý židovský väzeň. Reichantalovcov nahnali do barakov, v malej miestnosti spolu bývalo 15 až 20 ľudí. "Tam boli drevené steny a do každej izby dali aj tri rodiny. Tam nebolo súkromie. Ľudia sedeli a modlili sa, každý sa bál o svoj život. Dospelí ľudia vedeli, čo sa stávalo Židom."

Strýkov a tety videl posledný krát

Zhromaždili tu časť rodiny Tomiho Reichentála na jeseň roku 1944, tu sa stretol aj z obávaným predstaviteľom SS, Brunerom. Bruner bol posledným veliteľom v tábore, mal za úlohu zlikvidovať tých slovenských Židov, ktorí dovtedy unikli pred deportáciami. "On sa hral na Boha, on rozhodol kto bude žiť a kto zomrie," dodal bývalý väzeň.

Tomi bol svedkom ako Brunner reval, že ak u niekoho nájde šperky alebo peniaze, bez milosti ho zastrelí. "Bol predomnou približne dva metre, on vyberal od nás cennosti a my sme ich pred neho museli dávať na stôl," Nakoniec ho poslali s matkou a bratom do Osvienčimu, skončili ale v inom tábore na území Nemecka. Všetci traja prežili. Do Serede sa Tomi vrátil po rokoch, spomínal na príbuzných, s ktorými sa nemal čas ani rozlúčiť. "Keď nás tak rozdelili naraz, to bol posledný moment, keď som videl svojich strýkov a tety," dodal Tomi Reichental.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy